Arama sonuçlarınız

2024 yılında Değerli Konut Vergisi Hakkında
Bilmeniz Gereken Her Şey

Tarih: 19 Nisan 2024
Son güncelleme: 19 Nisan 2024

Değerli Konut Vergisi, Türkiye’de konut sahiplerini yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir. Bu yazıda, Değerli Konut Vergisi’ne kimlerin tabi olduğunu, kimlerin muaftır olduğunu ve vergi tutarının nasıl hesaplandığını ele alacağız.

Ülkemizde 2021 yılı ile birlikte başlayan ‘Değerli Konut Vergisi’ne göre, Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve bina vergi değeri 2023 yılında belirli tutardan yüksek olan mesken nitelikli taşınmazlar için 2024 yılında değerli konut beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

Değerli Konut Vergisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bina vergi değeri 2023 yılında 9.967.000 Türk lirasının üzerinde olan bu konutlar için 20 Şubat 2024 gününün sonuna kadar beyanda bulunulması ve emlak vergisi haricindeki talep edilen bu Değerli Konut Vergisi’nin peşin veyahut şubat ve ağustos aylarının son günlerine kadar iki eşit taksit olmak üzere ödenmesi gerekmektedir. Bu değerlerdeki bir daireyi beyan dönemi olan 2024 Şubat ayından sonra satın alan ya da elde eden kimse gelecek yıl beyanname verecektir. Mükellef olanlar, beyannamelerini söz konusu bina vergi değerini gösteren belge ile birlikte gayrimenkulün bulunduğu Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı yetkili yer vergi dairesine sunmalıdır. Beyannamelerini elektronik ortamda vermek isteyen mükellefler ise Dijital Vergi Dairesi (https://dijital.gib.gov.tr/) üzerinden işlem yapabilirler. Dikkat edilmesi gereken husus, beyannamenin internet üzerinden verilmesi durumunda, beyannameye eklenmesi gereken bina vergi değerini gösteren belgenin, beyannamenin verildiği tarihten sonraki 15 gün içerisinde elden veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine ulaştırılması gerekir.

Kimler Değerli Konut Vergisi için mükelleftir?

  • 2023 yılında 9.967.000 Türk lirasını aşan bina vergi değerine sahip konut sahipleri mükelleftir.
  • Mesken nitelikli taşınmazların sahipleri, intifa hakkı sahipleri, her ikisi de yoksa malik gibi tasarruf edenler bu verginin mükellefidir.
  • Bu sebepten ötürü, kişi veya kurum olması, yurt içinde veya yurt dışında ikamet ediyor olması bu durumu değiştirmemektedir.
  • Bir binaya sahip olanların veya malik gibi tasarruf edenlerin beyanname vermesi gerekmektedir.

Kimler Değerli Konut Vergisi’nden muaftır?

  • Tek taşınmazı olanlar muafiyet kapsamındadır ve beyanname vermeyeceklerdir.
  • Birden fazla dairesi olmasına rağmen dairelerin ayrı ayrı değeri 9.967.000 Türk lirasının altında kalan konut sahipleri beyanname vermeyeceklerdir.
  • Asıl işi inşaat olan müteahhitler, inşaat işi sebebiyle kendisine düşen daireler el değiştirmemişse, henüz satılmamış veya kiralanmamışsa beyanname vermeyeceklerdir. Ancak daire el değiştirdiğinde vergiye tabi tutulacaktır.
  • Bu değerlerdeki bir daireyi beyan dönemi olan 2024 Şubat ayından sonra satın alan ya da elde eden kimse gelecek yıl beyanname verecektir.
Değerli Konut Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Peki ödemenin tutarı nasıl hesaplayacağız?

2023 yılında Değerli Konut Vergisi özelinde uygulanacak tarife tutarı şu şekildedir:

  • 9.967.000 TL ile 14.951.000 TL arasında olanlar (bu tutar dahil) 9.967.000 TL’yi aşan kısım için binde 3 (%0.3)
  • 19.936.000 TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 14.951.000 TL’si için 14.952 TL tutarı ve ek olarak 14.951.000 TL’yi aşan kısım için binde 6 (%0.6)
  • 19.936.000 TL’den fazla olanlar ise 19.936.000 TL’si için 44.862 TL tutarı ve ek olarak
  • 19.936.000 TL’yi aşan kısım için binde 10 (%1)

Değerli Konut Vergisi’nin karmaşık yapısında kaybolmayın; mülk vergi durumunuzda size rehberlik etmek için buradayız. Evinizi satarken doğru adımı atmak için Emlaksat’ın deneyimli ekibiyle çalışmak için bizimle iletişime geçin. Sizi evinizi en iyi şekilde değerlendirmek ve müşterilerimize sunmak için sabırsızlıkla bekliyoruz.

Ayrıca, ev satın alımı ve kiralanmasıyla ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link