Avantaj ve Dezavantajlarıyla Prefabrik Yapılar
Özellikle son zamanlarda apartman hayatından uzaklaşma amacı ile prefabrik evlere yönelimin arttığını söyleyebiliriz. Bu yazımız ile son zamanlarda betonarme yapılar yerine oldukça tercih edilmekte olan prefabrik evlerin ne olduğuna, avantajlarına ve dezavantajlarına değineceğiz.
Prefabrik ev nedir?
Prefabrik ev, yapıyı oluşturan parçaların önceden fabrikada hazırlanıp sonrasında şantiyede montajının yapıldığı evlere denir. Prefabrik, ön üretimli anlamına gelmektedir.
Avantajları nelerdir?
- Her mevsime uygun prefabrik evler yapılabilir. Uygun ısı ve ses yalıtımı sayesinde her mevsimde prefabrik evinizde rahat edebilirsiniz.
- Montajı oldukça kısa sürede tamamlanan prefabrik evlere kısa süre içinde taşınabilirsiniz. Oldukça hızlı bir şekilde montajı tamamlanan ve kullanıma hızlıca hazır hale gelen prefabrik evler şehir hayatından bir an önce uzaklaşmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Prefabrik ev, resmi işlerin tamamlanmasının ardından 15 gün içerisinde tamamlanır. Betonarme bir evin tamamlanması için ise ortalama olarak bir iki yıl gerekmektedir.
- Ön üretimli evlerin bir diğer avantajı ise depreme dayanıklılıklarıdır. Yapımlarında kullanılan pvc ve çelik karışımlı malzemelerin yapısı esnek ve hafiftir. Çok hafif malzemelerden üretilmeleri sebebiyle prefabrik evler depremde sorun olmazlar.
- Tamamen kendi zevkinize göre dizayn edebileceğiniz bir ev çeşidi olması da oldukça dikkat çekicidir. Birçok çeşit modelin arasından kendi tercihinize göre evinizin büyüklüğünü, kaç katlı olacağını, balkonu olup olmayacağını siz seçersiniz.
- Hazır bir tasarım tercih etmeyi düşünüyorsanız da üreticilerde çok fazla hazır tasarım bulunduğu için çok hızlı bir projelendirme yapılabilir.
- Bu ev çeşidinin çevreye duyarlı olması da bir başka avantajıdır. Prefabrik evler suya dayanıklı ve yanmaz yapıda olan malzemeler kullanılarak yapılır.
- Betonarme evlerin aksine evde değişiklikler yapmak oldukça kolaydır.
- Taşınabilir yapıda olan prefabrik evleri bazı değişiklikler amacıyla belirli miktarda kaydırabilir veya taşıyabilirsiniz.
- Ekonomik olması göz ardı edilmemesi gereken bir avantajıdır. Betonarme evlerle karşılaştırıldığında oldukça uygun fiyatlıdır.
Dezavantajları neler?
- Kullanım ömrü nispeten kısadır. Kullanılan malzeme kalitesine göre değişen kullanım ömürleri ortalama 50 yıldır.
- İki katlı bir prefabrik evde esneme problemi yaşanabilir. Özellikle ikinci katta esneme problemi prefabrik ev sahiplerinin şikayetçi olduğu bir durum. Üreticilerin daha ucuz fiyat verme amacıyla bazı malzemelerden kısması bu durumun ana sebebi olarak görülüyor. Bu konuda dikkatli olmakta fayda var.
- Ses geçirgenliği sıkıntı yaratabilir. Duvarlar ince olduğu için prefabrik evlerde yan odanın sesi sanki sizin odadaymış gibi gelebilir. Bu problem iyi bir ses yalıtımı ile kolayca çözülebilmektedir. Ses yalıtımı olmayan prefabrik evlerde ses önemli bir sorun oluşturmaktadır. İyi bir yalıtım sağlanabilmesi açısından seçilen duvar kalınlığının on santimetreyi geçmesi ve duvar panellerinin arasında uygun malzeme kullanılması önemli noktalardan.
- Yağmur ve fırtına zamanlarında kullanılan malzemeye göre gürültü sıkıntısı olabilir. Malzeme seçimine önem gösterirseniz bu sorun da problemsiz bir şekilde çözülebilir.
- Prefabrik evi oluşturan levhalar genelde televizyon veya mutfak dolabı gibi ağır olabilecek malzemeleri taşıyamayabilir. Bu sebeple duvarlara bir şeylerin asılmaması tavsiye edilir.
Prefabrik bir ev almayı düşünüyorsanız dezavantajlarını giderecek malzemeler seçmeye özen gösterin. Çoğu dezavantajı daha uygun malzemeler seçilerek giderilmektedir ancak bu maliyetinin artmasına sebep olmaktadır. Birçok avantajı da dezavantajı da bulunan prefabrik evler gün geçtikçe daha çok tercih edilmektedir. Almayı düşündüğünüz ev betonarme de prefabrik de olsa almadan önce iyi bir araştırma yapmayı es geçmeyin.
Prefabrik evlerin avantaj ve dezavantajlarından net ve brüt metrekare farkına varıncaya kadar ev satın alımı ve kiralanması ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.