Arama sonuçlarınız

Fenerbahçe Mahallesi

Tarih: 5 Aralık 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022

Fenerbahçe, İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olup, Kadıköy ilçesine bağlıdır. Anadolu yakasında, Marmara Denizi kıyısında, Adalar manzaralı, feneri, yat limanı, marinası ve muhteşem bir yeşil alana sahip sahil şeridi ile yaşanası bir semttir.

Bir dönem, Kelemiç (Kalamış) yöresi olarak bilinen bölge,  sonrasında Fener Bahçesi (Bağçe-i Fener) adıyla anılmaya başlanmıştır. Günümüzdeki adını ise 1562’de inşa edilen ve halen günümüzde de ayakta kalan tarihi bir deniz fenerinden almıştır.

Fenerbahçe Mahallesi

Demografik ve Sosyoekonomik Yapı

Kadıköy Fenerbahçe Mahallesinde, Kadıköy belediyesinin “Mekansal Stratejik Plan Mevcut Durum” Raporu’nda yayımlanan bilgilere göre 20.485 kişi yaşamaktadır. Nüfusun %56’sı kadınlardan oluşmaktadır ve yaklaşık %51’i 25-59 yaş aralığındadır. Semt, Fenerbahçe Yat Limanı ve Kalamış Marina kıyı şeridindeki muhteşem parklar ve bahçeler sayesinde sakinlerine bulunmaz güzellikte yeşil alan imkanları ve doğayla iç içe olma olanağı sağlamaktadır. Söz konusu raporda belirtilen bilgi ve istatistiklere göre deniz suyunun İstanbul genelindeki birçok kıyı şeridine göre “yüzülebilir” olması ayrıca Fenerbahçe’ye değer katmaktadır.

Mahalle sınırını belirleyen Bağdat Caddesi ve çevresindeki eğlence mekanlarının popülerliği, Dalyan Kulüp, Fenerbahçe Yat Limanı ve Kalamış Marina çevresindeki yelkencilik okulları ve Fenerbahçe Burnu Galatasaray Su Sporları Tesisleri çevresini popüler ve tercih edilen bir bölgeye çevirmiştir. Sonuç olarak bölge, bu nevi rafine zevklerin finansını sağlayabilecek, maddi gelir düzeyi orta-yüksek statüdeki bireylerin tercihi olmaktadır.

Fenerbahçe Mahallesi Kalamış Yelken Kulübü

Hizmetler

Eğitim Hizmetleri

Fenerbahçe Mahallesinde eğitim sektörü yoğunlukludur. Kadıköy Belediyesi’nin “Mekansal Stratejik Plan Mevcut Durum” Raporu’na göre Fenerbahçe Mahallesi, 8 adet okul öncesi ve anaokulu ile Kadıköy ilçesinin en fazla okul öncesi eğitim kurumuna sahip mahallesidir. Ayrıca 2 adet ilköğretim, 1 adet ortaokul bulunmaktadır. Bunlara ek olarak 3 adet dil okulu, 3 adet yelkencilik okulu, 2 adet spor okulu ve 2 adet bale okulu mahallenin sahip olduğu diğer eğitim kurumlarıdır. Hayat boyu öğrenme kurumlarından Fenerbahçe Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu yetişkinlere hizmet vermektedir.

Fenerbahçe Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu

Kişisel gelişim kurslarından birçok sanat kursuna, gazetecilikten okuma yazma kurslarına kadar geniş bir yelpazede hizmet veren eğitim kurumu,  hayat boyu öğrenmenin önemini vurgulayan bir kurumudur.

Sağlık Hizmetleri

Kadıköy Belediyesinin aynı raporuna göre Fenerbahçe mahallesinde;  1 Aile Sağlığı Merkezi, 12 özel hastane, 10 veteriner kliniği, 1 laboratuvar bulunuyor. Semtte sağlık hizmeti sorunu yaşanmamaktadır.

Sosyal Ve Kültürel Hizmetler

Fenerbahçe semti; feneri, parkı, yat limanı, Kalamış marinası, Fenerbahçe Orduevi, TCDD Sosyal Tesisleri ,Galatasaray Kalamış Su Sporları Tesisleri ve Dalyan Sahili ile bulunduğu çevreye daha çok denizi ve deniz seyrini tattırarak zengin bir deneyim yaşatan tesislere sahiptir.

Fenerbahçe Mahallesi Kalamış Yelken Kulübü

Bağdat Caddesi’nin sınırındaki bu semt; İstanbul’un nezih lokanta, restoran ve eğlence yerlerine sahiptir.

Kalamış Atatürk Parkı, Fenerbahçe parkı ve Dalyan Sahili sizlere Adalar manzaralı Marmara denizinin en hoş ambiyanslarını yaşatacaktır.

Fenerbahçe Mahallesi

Bir sanat atölyesine, bir özel tiyatroya, iki sanat ve bale okuluna sahip semtte, sanat etkinliklerini yakından takip edebilirsiniz.

39 derneğe sahip Fenerbahçe, Kadıköy ilçesinde dernek sayısı en fazla olan 4. semttir.

Dini Hizmetler

Fenerbahçe mahallesinde; Fenerbahçe camii ve tarihi Selami Çeşme Camii bulunmaktadır. Ayrıca Saint Augustin Katolik Şapeli ve Rum Kilisesi de hizmet vermektedir.

Fenerbahçe Mahallesi

Selami Çeşme Camii

1970 yılında yapılan cami o tarihten beri çevre sakinlerine hizmet vermektedir.

Saint Augustin Katolik Şapeli

23 dönümlük bir arazi üzerinde bulunan Latin Katolik Kilisesi St. Auguistin, 1892 yıldan beri Fenerbahçe mahallesinde ibadethane olarak hizmet vermektedir. 1860’lı yıllarda, Abdulhamit döneminde inşa edilen kilise, 1983 yılından beri Dalyan Kulübü’ne ev sahipliği yapmaktadır.

Tarihi Eserler

Selami Çeşmesi

Fenerbahçe mahallesinde Bağdat caddesi üzerinde Tarihi Selami Çeşmesi bulunmaktadır. Bu çeşme üzerindeki kitabeden anlaşıldığı üzere 1800’lü yıllarda Kethuda Şuhi Kadın tarafından yaptırılmıştır. Arkasındaki namazgah maalesef bugüne ulaşamamıştır. Bu çeşme, zamanında Fenerbahçe iskelesinden Bağdat caddesine geçen yolculara hizmet amacıyla yaptırılmıştır.

Ulaşım Hizmetleri

Fenerbahçe Mahallesi’nde otobüs, minibüs veya dolmuş dışında bisiklet yolu ve durakları bulunmaktadır. Kadıköy İlçesi’nin kıyı bandını oluşturan Caferağa, Zühtüpaşa, Fenerbahçe, Caddebostan, Suadiye ve Bostancı Mahalleleri, 14.915 metre uzunluğunda, kesintisiz ve araç trafiğine kapalı olarak devam eden bisiklet yolu hattına sahiptirler. Sadece yayaların ve bisikletlilerin kullanacağı bu rota; kullananlara deniz seyri dolu bambaşka bir serüven sunar.

Fenerbahçe Yat Limanı

Fenerbahçe’de Konut Fiyatları ve Kiralar

Fenerbahçe mahallesi; sahil şeridi üzerindeki konumu, demografik yapısı, eğlence mekanlarının yoğunluğu ve semtin sosyal imkanları ile Kadıköy ilçesinin hayat standardı en yüksek mahallelerinin başında gelir. Bu durumda satış değeri ve kira bedeli olarak Fenerbahçe, Kadıköy ilçesinin mahalleleri arasında birinci sırasında yer alır.  Bölgede 1-6 katlı evlerin yüksek katlı evlere oranı %80’dir. Yine Fenerbahçe, Kadıköy ilçesi Kentsel dönüşümden etkilenen riskli binalarının toplamının %6,1’ine sahiptir. Bu da önümüzdeki dönemde yenilenecek çehresi ile yatırımların daha da değer kazanacağı anlamına gelmektedir.

Fenerbahçe Mahallesinde, Fenerbahçe Mahallesi Emlak Endeksi’ne göre; konutlar için ortalama birim fiyat 28.000 ₺/m²’dir.

Yine aynı rapora göre ortalama sokakların rayiç bedeli açısından Fenerbahçe, Kadıköy ilçesinin en değerli sokakları arasında 2. sırada yer almaktadır.

Fenerbahçe Mahallesi
Fenerbahçe Mahalle Sakinleri

Rapor: Mekansal Stratejik Plan Mevcut Durum(2019)

Mahalle rehberinden farklı konulardaki blog yazılarına varıncaya kadar ev satın alımı ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.

Ayrıca haftanın her günü 08503079363 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sitemiz üzerinden Whatsapp mesajı bırakabilir ya da bilgi@emlaksat.com adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Dilerseniz de sitemizdeki iletişim formunu doldurmanız halinde, biz sizi arayabiliriz.

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link