Hasanpaşa Mahallesi
Kadıköy’ün 21 mahallesinden biri olan Hasanpaşa, metrobüs hattına yakın olması ile ulaşım konusunda avantajlı olan mahallelerden biridir. Kadıköy Belediyesi ana binası ile tarihi Hasanpaşa Gazhanesi bu mahallede yer almaktadır. Kadıköy’ün en eski yerleşim yerlerinden biri Hasanpaşa mahallesidir. Kurbağalıdere kıyısında olan mahallenin güneyinde Zühtüpaşa, kuzeyinde Üsküdar ilçesine ait olan Ünalan, batısında Acıbadem ve doğusunda Fikirtepe yer almaktadır. Kadıköy Salı Pazarı bu mahalleye kurulmaktadır.
Demografik yapı
Mahallenin cinsiyet dağılımı %51,4 kadın ve %48,6 erkek şeklindedir. Nüfusun çoğunluğunu, %36 oranıyla 25-44 yaş aralığı oluşturmaktadır. Bu aralığı %20,5 ile orta yaş grubu takip etmektedir. Konut sayısının iş yeri sayısının 3 katı olduğu mahallede 7491 konut bulunmaktadır. Mahallenin yeşil alan oranı Kadıköy’ün geneline kıyasla oldukça fazladır. Hasanpaşa mahallesinde kişi başına düşen yeşil alan 3,42 metrekare, Kadıköy’de ise kişi başına düşen yeşil alan 3,09 metrekaredir.
Önemli Tarihi Yapılar
Hasanpaşa Gazhanesi-Müze Gazhane
Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından biri sayılan Hasanpaşa Gazhanesi, 1892 yılında faaliyete başlayıp 1993 yılında doğal gazın gelmesine kadar aktif olmuştur. Gazhane, Anadolu Yakası’nın en eski sanayi tesislerinden biri olma statüsüne sahiptir. Tesis, Kadıköy Gazhanesi ve Kurbağalıdere Gazhanesi olarak da bilinmektedir. Anadolu Yakası’nın gaz ihtiyacını karşılamak için kurulmuş olan yapı, Osmanlı endüstriyel mirasının erken dönem örneklerinden biri olması özelliğiyle günümüzde kültür ve sanat merkezine dönüştürülmüştür. Müze Gazhane adını almış olan yapı, içinde karikatür müzesi, iklim müzesi, tiyatro salonları ve sergi alanları gibi bölümler bulundurmaktadır. İstanbul’un yeni kültür ve sanat merkezi olarak yeni konseptiyle 9 Temmuz 2021’de hizmete açılmıştır.
Söğütlüçeşme Hamamı
Eski bir hamam olan Söğütlüçeşme Hamamı, günümüzde harap halde olup herhangi bir işlevi bulunmamaktadır. 1875 yılında özel bir mülk olarak yapılmış olan hamamda dükkanlar da bulunmaktaydı. Söğütlüçeşme Tren İstasyonu’nu yenileme amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında 1985 yılında sadece küçük bir bölümü kalacak şekilde yıkıldı. Kalan bölümleri sıcaklık ve ılıklık kısımlarıydı. Yapı bu yıkım sonrasında kullanılmamaya başlandı.
Hizmetler
Eğitim hizmetleri
Mahallede 2 üniversite kampüsü, 1 lise, 2 ortaokulu, 3 özel kolej, 1 ilköğretim okulu, 1 kurs merkezi ve 1 öğrenci yurdu bulunmaktadır.
- Özel Doğuş Üniversitesi
- Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu
- Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi
- Kadıköy İmam Hatip Ortaokulu
- Özel Doğa Koleji
- Özel Kandilli Koleji
- Özel Kadıköy Bilgi Yolu Koleji
- Kaptan Hasan Paşa İlköğretim Okulu
- İkbaliye Ortaokulu
- İsmek Hasanpaşa Kurs Merkezi
- Han Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu
Sağlık Hizmetleri
Mahallede 1 özel hastane, 1 özel göz merkezi ve 1 aile sağlığı merkezi bulunmaktadır.
- Özel Çağıner Hastanesi
- Özel Gözaydın Göz Merkezi
- Hasanpaşa Aile Sağlığı Merkezi
Dini Hizmetler
Hasanpaşa mahallesinde 3 cami ve 1 kilise yer almaktadır.
- Hasan Paşa Cami
- İncirlibostan Cami
- Ahmet Taci Büyükhanlı Cami
- Aya Ignatios Rum Ortodoks Kilisesi
Hasan Paşa Cami
Kaptan Hasan Paşa Cami olarak da bilinen cami, Hasanpaşa mahallesine adını veren yapıdır. Cami, 1899 yılında yapılmıştır. Yaptıran kişi, Sultan 2.Abdülhamit’in Bahriye Nazırı olan Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa’dır. Bir meydan çeşmesi ve bir sıbyan mektebiyle birlikte yaptırılmıştır. Yapı, içten kubbeli ve dıştan kiremitlidir. Mihrap kısmı içeride mermer sütunlar arasında yer almakta olan caminin içi kalem işi bezemelerle süslenmiştir. 1993 yılında camiye daha fazla cemaat alabilmesi için bir bodrum katı ilave edilmiştir.
Aya Ignatios Rum Ortodoks Kilisesi
Aziz Ignatios’a atfedilmiş olan kilise, Kadıköy Rum Ortodoks mezarlığı içerisinde yer almaktadır. Kilise dıştan görünüş olarak Rus kiliselerinin karakteristik özelliklerine sahiptir. İçi ise üç nefli, kubbeli bazilika şeklinde planlanmıştır. Templon ve piskopos tahtı ahşap olan kilisenin ikonalarının çoğu Aynaroz ekolündendir.
Kültür Sanat Hizmetleri
Kültür sanat açısından birçok hizmete ev sahipliği yapan mahallede çeşitli sahneler ve stüdyolar yer almaktadır.
- Doğuş Üniversitesi Gözaçan Kültür ve Sanat Merkezi
- Emek Sahnesi
- Çadır
- Tiyatro D22
- Karma Drama
- Koma Sahne
Çadır Sirk Stüdyosu
Stüdyo, dans ve tiyatro gibi farklı performans sanatlarıyla çağdaş sirk sanatı arasındaki sınırları belirsizleştirip eş seviyede görünürlüğe ulaştırmayı amaçlamaktadır.
Yeşil Alanlar
Yeşil alan açısından Kadıköy’ün genelinden daha zengin olan Hasanpaşa mahallesinde İncirlibostan Parkı yer almaktadır. Mahallede kişi başına düşen yeşil alan 3,42 metrekare olmakla beraber 3,09 olan Kadıköy ortalamasından yüksektir.
Ulaşım Hizmetleri
Ulaşım hizmetleri açısından oldukça avantajlı bir konuma sahip olan mahallede; metro, metrobüs, otobüs ve Marmaray hatları ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kadıköy Nostaljik Tramvay’ı kullanmak isteyenler de rahatça ulaşabilmektedir.
Konut Fiyatları ve Kiralar
Kadıköy Hasanpaşa mahallesinde satılık konut fiyatlarında son bir ayda %3,4’lük bir artış gözlemlenmiştir. Mahallede ortalama konut metrekare fiyatı 6.355 olmaktadır. Geri dönüş süresi yani yatırımın sağladığı kira gibi gelirlerle kendisini geri ödeme süresi, bu mahalle için 18 yıl olarak hesaplanmaktadır. 2021 yılında mahallede alınan 100 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 635. 498 TL, minimum fiyat 476.624 TL, maksimum fiyat 794.373 TL olmuştur. Kira fiyatları ise minimum 2.150 TL, maksimum 3.583 TL ve ortalama 2.866 TL olarak gözlemlenmiştir.
Hasanpaşa mahalle rehberinden şerefiyenin ne olduğuna varıncaya kadar ev satın alımı ve kiralanması ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.
Ayrıca haftanın her günü 08503079363 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sitemiz üzerinden Whatsapp mesajı bırakabilir ya da bilgi@emlaksat.com adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Dilerseniz de sitemizdeki iletişim formunu doldurmanız halinde, biz sizi arayabiliriz.