Arama sonuçlarınız

Caferağa: Bir Kadıköy Simgesi

Tarih: 31 Ekim 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022

Kadıköy’ün en eski mahallelerinden biri olan Caferağa Mahallesi, Kadıköy ilçesine bağlı 21 mahalleden biridir. İsmi halk arasında daha çok “Moda” olarak bilinir bunun sebebi ise Moda Burnu denilen bir yarımada üzerinde yer alır. Kadıköy’de yerleşim Rasimpaşa Bölgesi’nde başlamış, zamanla Haydarpaşa ve bu bölgeye doğru genişlemiştir

Demografik ve Sosyo-Ekonomik Yapı

Kadıköy Caferağa Mahallesi dahilinde 22.763 kişi yaşamaktadır. Nüfusun %55’i kadınlardan oluşmaktadır ve yaklaşık %50’si 25-59 yaş aralığındadır. Binaların büyük bir çoğunluğu konut olarak kullanılırken bir kısmı da iş yeri olarak kullanılmaktadır. Mahallede kişi başına düşen yeşil alan 2.53 metrekaredir ve bu sayı Kadıköy’ün genel kişi başına düşen metrekaresi olan 3.09’un altındadır. Bunun temel sebebi son yıllarda ciddi bir oranda artan nüfus olarak gösterilebilir.

Bildiğimiz gibi merkezi konumu, ulaşım imkanlarının çeşitliliği ve sağladığı pek çok imkan ile beraber sadece Kadıköy’ün değil, İstanbul’un da en yaşanılası mahallelerinden birisidir. Tabii ki tüm bunlar bir araya gelince mahalle sakinlerinin sosyo-ekonomik durumları da haliyle yüksek oluyor.

En eski mahallelerden biri olan Caferağa mahalleliler tarafından ‘’emeklilerin ve yeni taşınan gençlerin bir arada yaşadığı sakin mahalle’’ olarak tanımlanır ve bu da mahallenin demografik yapısı hakkında yeterli bilgiyi vermektedir. Nüfusun yarısından fazlasının son 15-20 yıl içerisinde yerleşmesinden dolayı özellikle genç yaş grubunun bu bölgeye artan bir ilgisi olduğu söylenebilir.

Yüksek sosyo-ekonomik statüye sahip, modern, medeni, kültürel ve genel sermayeleri yüksek olan bireylerin ikamet ettiği mahalledeki sosyo-ekonomik statü sadece maddi gelir üzerinden kurulmamıştır. Kültürel sermayesi çok güçlü olup maddi geliri düşük olan gruplar da bu mahallede azımsanmayacak sayıdadır. Moda, ismini şıklık, grand giyinen yaşlı erkekler, modern giyim ve kuşamından almaktadır. Yine mahallelilerin kelimeleri ile aktaracak olursak ‘’Moda, cici beyefendi ve hanımefendi grubunun bir arada yaşadığı yerdir’’.

Hizmetler

Eğitim Hizmetleri

Kadıköy Belediyesi’nin raporlarına göre Caferağa Mahallesi hem ilköğretim hem de ortaöğretim tesisleri bakımından önde gelen mahallelerden bir tanesidir. Mahalle sınırları içerisinde 2 anaokulu, 4 ilkokul, 3 ortaokul ve 1 etüt merkezi bulunuyor. Aynı zamanda 3 kütüphane ile Kadıköy’deki en çok kütüphaneye sahip mahalledir.

Saint Josef Fransız Lisesi

Okulun temeli Saint Jean-Baptiste de la Salle tarafından 17. Yüzyılda Reims şehrinde atılmıştır. O dönemden beri, Saint Josef eğitim kültürü modelinde inşa edilmiş olan dünyada 80’den fazla ülkede 1800 okulu, Türkiye’de ise 2 okulu bulunmaktadır ve bu okullarda 1 milyona yakın öğrenci eğitim görmüştür.

Ünlü Fransız lisesinin Moda yerleşkesi 1864 yılından beri aktif olarak hizmet vermektedir. İstanbul’un en ünlü ve en eski okullarından biri olan lise; sadece eğitim değil sosyal, kültürel ve spor faaliyetleri açısından da Türkiye’nin en önde gelen liselerinden biridir. Bina Caferağa mahallesinin simge yapıtlarından birisidir.

İstanbul Kadıköy Lisesi

1957’den beri Caferağa Mahallesinde hizmet veren okul; tarihi binası, bilimsel başarıları ve konumu ile İstanbul’un en gözde okullarından birisidir. Caddeden başlayıp denize kadar uzanan binaları olan okulun ismi 2008 yılında Kadıköy Lisesi olarak değişmiştir. Daha öncesinde ise karma eğitim vermemesinden dolayı Kadıköy Kız Lisesi olarak bilinirdi.

Caferağa’nın görkemli yapılarından birisi olan lise geçmiş başarıları ve potansiyel gelecek başarıları ile ismini duyurmaya devam edecektir.

Moda İlkokulu

Moda’nın göbeğinde 100 yıllık bir çınar… Moda ilkokulu 1916 tarihinden beri Caferağa Mahallesi içinde mahalle sakinlerine kaliteli ve modern eğitim veren ünlü okullardan birisidir.

Sağlık Hizmetleri

Yine Kadıköy Belediyesinin raporlarına göre bölgede 4 poliklinik/sağlık merkezi, 3 ağız ve diş sağlığı merkezi, 2 aile sağlığı merkezi, 1 özel hastane, 7 veteriner, 1 laboratuvar ve 1 yaşlı bakım merkezi bulunuyor. Bu sebeple sağlık hizmetlerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Sosyal ve Kültürel Hizmetler

Caferağa Mahallesi aynı zamanda sosyal ve kültürel aktivite mekanlarının sık bulunduğu mahalleler arasında. Mahallede kültür merkezi, tiyatro, sinema, müze, kütüphane gibi birçok kültürel tesis alanı bulunmaktadır. Hatta Kadıköy’deki sinemaların %43’ü ve tiyatroların %66’sı Osmanağa ve Caferağa Mahallelerinde yer alıyor.

Barış Manço Müze Evi

Bilen bilir, Moda deyince pek çok kişinin aklına Barış Manço gelir. Kadıköy’ün Caferağa Mahallesinde bulunan Barış Manço Müze Evi, sanatçı anısına Belediye ve Manço Ailesi ortak çalışmaları ile müze olarak düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır. Civarda kalan son köşklerden birisi olan müzede; sanatçı ile ilgili eşyalar, arabalar ve şarkı sözlerinden esinlenen pek çok eser bulunmaktadır.

Barış Manço Kültür Merkezi

Pek çok farklı kültür ve sanat etkinliğinin gerçekleştiği Barış Manço Kültür Merkezi, bu bölgede yaşayanlar için pek çok fırsat sunmaktadır.

Caferağa Spor Salonu

1986 yılında yapılmış ve ulusal standartta olan Caferağa Spor Salonu hala faal olarak spor alanında bölgeye hizmet etmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından işletilmekte olan salon izleyici ve oyuncular için modern ve çağdaş bir spor alanı sunmaktadır.

Moda Gönüllü Evi

Kadıköy Belediyesi tarafından 1995 yılında kurulmuş olan Moda Gönüllü Evi, ‘’Kadıköylü olma bilincini geliştirmeyi hedefler ve mahallede sanat, kültür ve dayanışmayı artırarak belediye ile mahalle arasında bir köprü görevi görür.” Faydalanmak isteyen herkese kapısı açık olan Moda Gönüllü Evi; resim, dans, müzik, yabancı dil, pilates, yoga vb. gibi pek çok farklı eğitim ve kurs imkanı sunmaktadır.

Süreyya Operası

Caferağa Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Süreyya Operası Binası eski Milletvekilleri Süreyya İlmen tarafından yaptırılmış ve uzunca bir süre sinema salonu olarak kullanılmıştır.

2005 yılında bina belediye tarafından kiralanmış ve tekrar opera binasına dönüştürülerek hizmete açılmıştır.

Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi

Mimarlık, kültür ve dil mirasımızın değerli bir örneği olan yapı, restore edilerek “Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’’ olarak kullanıma açılmıştır. Önemli bir kültür mirası olan yapı hala aktif olarak hizmet vermektedir.

Haldun Taner Sahnesi

Meşhur Rıhtım Meydanı’nın gözdesi, belki de Kadıköy’ün en ünlü binası olan Haldun Taner Sahnesi 1925 yılında inşa edilmiştir. İBB bünyesinde bulunan yapı Şehir Tiyatroları tarafından işletilmektedir.

Bunun yanı sıra pek çok farklı kültürel etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Kadıköy’ün en büyük simgelerinden biri olan yapı adını kabare, tiyatro ve öykü yazarı olan ve gazeteci Haldun Taner’den almaktadır.

Moda Kayıkhane

Son zamanlarda unutulmakta olan mahalle kültürünün bir örneğini de Caferağa içinde yer alan Moda Kayıkhane’de görmek mümkündür.

Deniz Kulübü’nün nostaljik binasının restore edilmesi ile birlikte halkın kullanımına açılan bina, restoran-kafe kültürünün İstanbul’daki güzel örneklerinden bir tanesidir. Canlı müzik performansları ve farklı sanat etkinliklerine ev sahipliği yapması ile birlikte yerli halk için entelektüel anlamda ciddi bir birikim sunuyor. Bunların yanında göz alıcı binası ile akşam veya sabah manzaralarını da süslemeye devam ediyor.

Dini Hizmetler

5 camiinin bulunduğu Caferağa Mahallesi, 6 kilise ile birlikte Kadıköy’de en çok kiliseye sahip olan mahallesidir.

Kethuda Camii

Yaklaşık 450 yıllık olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapıldığı düşünülen Kethuda Camii, Kadıköy’ün en eski camiisi olarak kabul ediliyor. Kethuda Camii, Kadıköy Çarşısı’nda yer alıyor ve üzerinde yapıldığı döneme ait bir tarih bilgisi bulunmuyor.

Moda Camii

Gül bahçelerinin üzerine yapılmış olmasından dolayı “Gülbahçesi Camii” olarak bilinen Moda Camii, Şair Nefi Sokak’ta yer alıyor.

Surp Takavor Ermeni Kilisesi

Çeşitli yenileme işlemlerinden geçmiş olan bu kilise en son 2011’de onarılıp Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan tarafından yeniden ibadete açılmıştır.

Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

İstanbul’un fethinden daha sonra yapılmış bir geç dönem kilisesidir ve bununla birlikte Bizans mimarisi özellikleri taşır. Kapalı Yunan haçı plan şemasına göre inşa edilmiştir. Aya Triada, “Kutsal Teslis” anlamına gelir ve Baba-Oğul ile Kutsal Ruh’u ifade eder.

Anadolu Protestan Kilisesi

Tubiniler tarafından yaptırılmış olması nedeniyle adı Tubini Kilisesi olarak da bilinir. Yüksek duvarlarla çevrelendiği için dışarıdan bakıldığında pek belli olmaz. Kilisenin avlusuna sokaktaki bir kapı aracılığıyla girilir.

All Saints Moda Kilisesi

1878 yılında İngiliz tüccar Sir James William Whittal’ın ailesinin maddi desteği ile yapılmıştır. Kilise Whittal ailesinin arazisi üzerinde yer alır ve İstanbul Anglikan Kilisesi’nin gözetimindedir. Alçak bir duvar ve demir parmaklıklarla çevrilidir.

Açık ve Yeşil Alanlar

Caferağa Mahallesi denize kıyısı olan ve yeşil alan yoğunluğunun en fazla olduğu mahallelerden bir tanesidir. Sahil şeridinde Büyükşehir Belediyesi parkları yer alır ve diğer parklar da mahallenin iç kısımlarında bulunur. Moda Sahil Parkı ve Yürüyüş Yolu, Kadıköy Parkı, Kurbağalıdere Parkı, Şair Nefi Parkı mahallede yer alan önemli parklardan bazılarıdır.

Ulaşım Hizmetleri

Ulaşım imkanları açısından oldukça zengin olan Caferağa Mahallesi’nde otobüs, mininüs, dolmuş dışında; bisiklet durakları, deniz ulaşımı, metro durağı ve nostaljik tramvay hattı bulunuyor. Aktif bir şekilde kullanılan 14.915 metre uzunluğundaki kesintisiz bisiklet yolu Kadıköy’ün ayırt edici özelliklerinden birisidir.

Bir Kadıköy Simgesi: Moda Tramvayı

2003 tarihinde hizmete açılan Moda Tramvayı, şehrin içinde hizmet veren en uzun nostaljik tramvay hattıdır. Günlük ortalama 3 bin yolcu taşıyan tramvay, 10 dakikalık aralıklarla sefere çıkıyor.

Dikkat çekici bir diğer özellik ise yolcu profilini mahallenin 65 yaş üstü sakinlerinin oluşturmasıdır. Bu durum toplamda 10 durağı bulunan bu nostaljik tramvaya ayrı bir güzellik katıyor. Güzergah üzerinde bulunan Müzeler ve turist çeken bölgelerden dolayı yerli ve yabancı turistler de sık sık kullanıyor.

Hafta içi 06:55-21:00, Cumartesi 08:30-21:00 ve Pazar ise 10:00-20:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Caferağa’da Konut Fiyatları ve Kiralar

Merkezi konumu, demografik yapısı ve imkanları ile Caferağa’da yaşam kalitesi oldukça yüksektir. Bu durum ev ve kira fiyatlarına da yansımıştır.

Ortalama bir konut fiyatı 971.520 ₺ iken ortalama birim fiyat ise 8.832 ₺/m²’dir. Kiralar için birim kira 30 ₺/m²’dir. Ortalama kiralar ise 3.023 ₺’dir.

Sadece müstakil daireler için konuşacak olursak ortalama birim fiyat satılık için 10.090 ₺’ye, ortalama konut fiyatı 2.190.850 ₺’ye çıkmaktadır.

Mahalle rehberinden farklı konulardaki blog yazılarına varıncaya kadar ev satın alımı ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.

Ayrıca haftanın her günü 08503079363 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sitemiz üzerinden Whatsapp mesajı bırakabilir ya da bilgi@emlaksat.com adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Dilerseniz de sitemizdeki iletişim formunu doldurmanız halinde, biz sizi arayabiliriz.

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link