Arama sonuçlarınız

Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Tarih: 13 Mayıs 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022

Konut, arazi ve iş yeri gibi taşınmazların kullanım haklarının el değiştirmesine tapu devri denir. Tapunun el değiştirmesi ise satış bedelinin belirlenmesi ve belirlenen bedel karşılığında yapılan devir işlemi ile gerçekleşir. 

Tapu devri, devlet kurumu olan Tapu Müdürlüğü’nde gerçekleşir. Tapu devir işlemlerini kısa sürede gerçekleştirmek için öncelikle randevu alınması, gerekli evraklarının düzenlemesi ve tapu harcının yatırılması gerekir. Tapu devir işlemleri için ALO 181 Tapu Hattı ya da Tapu ve Kadastro Müdürlüğü randevu sisteminden e-randevu oluşturmanız gerekmektedir. 

Tapu Devri
Tapu Devri

Tapu Devir İşlemleri İçin Hangi Belgeler Gerekli?

Kimlik Belgesi ve Temsil Belgesi: Taşınmaz sahibi ile alıcısının veya yetkili temsilcisinin kimlik belgesi ve temsil belgesini, tapu devir işlemi sırasında yanında bulundurması gerekir. 

Fotoğraflı TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı, yabancı uyruklular için pasaport, tapu müdürlüğünde kimlik belgesi olarak kullanılabilir. Sürücü belgesi ve memur kimlik kartı vb. bir belge tapu müdürlüğünde kimlik belgesi olarak geçerli sayılamaz. 

Yetki Belgesi: Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabii şirketlerin yetkililerinin kimlik bilgilerinin ve TC Kimlik numaralarının açıkça yer aldığı yetki belgelerinin bulundurulması gerekir. 

Vekâletname: Hak sahibi tarafından vekâletname veriliyorsa noterlikten veya konsolosluktan tanzim edilmelidir. 

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK): Ev, bina, mesken, konut vb. niteliğinde olan taşınmazların DASK poliçelerinin ibraz edilmesi gerekir. 

Emlak Beyan Değeri: Bağlı bulunulan belediyeden alınan emlak değerini gösteren bu belgenin işlemin yapıldığı yıla ait olması gerekir. 

Tapu Senedi
Tapu Senedi

Tapu devri işlemi sırasında alıcının iki adet fotoğraf, kimlik belgesi ve emlakçı vekâlet ediyorsa emlakçı vekâletnamesini bulundurması gerekir. 

Eksik evrak ya da işlemin yapılmasına engel bir durum söz konusu ise işleme başlanılmayıp, başvuru belgesine eksiklikler ya da engeller yazılır. Başvuru sahibi, bu süreçle ilgili SMS ile bilgilendirilir.

Gerekli belgeler tamamlandığında tapu devri başvurunuzu gerçekleştirebiliriz. Başvurunuz onaylandığında SMS yoluyla işleminizin tamamlandığı bildirilir. Tüm süreci aynı zamanda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi üzerinden takip edebilirsiniz. Bu sürecin ardından, tapu harcı ve döner sermaye ücreti ödenmelidir. 

Tapu Harcı ve Döner Sermaye Bedeli Nedir? 

Tapu masrafı olarak da ifade edilen tapu harcı, taşınmazların tapuda beyan edilen satış tutarının %4’ü olarak hesaplanır. Tapu harcına ek olarak döner sermaye harcı da ödenmelidir. 2021 yılındaki İstanbul için döner sermaye harcı bedeli 428,125 TL’dir. Bu tutar Tapu Müdürlüğü’nün bulunduğu şehre göre değişebilmektedir.

Tapu harcı, devir işlemlerinin yapıldığı vergi dairesine, Maliye Bakanlığı’nın yönlendirdiği bankalara ya da Tapu Müdürlüklerine ait e-tahsilat uygulamalarından ödenebilir.

Tapu Harcı ve Döner Sermaye Bedeli Nedir?
Tapu Harcı ve Döner Sermaye Bedeli Nedir?

Gerekli olan tüm evrakları tamamlayıp, tapu döner sermaye bedeli ve tapu harcını ödedikten sonra tapu devir işlemleriniz gerçekleştirilir. Onayınızın bildirimi için gönderilen SMS’te belirtilen gün ve saatte tapu devir işleminizin gerçekleşmesi için hem alıcının hem de satıcının Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde randevu saatine 15 dakika kala hazır olması gerekir. Tapu kayıtlarının müdür tarafından imzalanması ile devir işlemi gerçekleşir, tapu belgesi alıcıya teslim edilir.

Tapu Devir İşlemi Gerçekleştirdikten Sonra Satıcının Unutmaması Gerekenler

Öncelikle Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi hesaplamasını yapmalısınız. Mevcut yasaya göre evinizi, satın aldığınız tarihten beş yıl geçmeden sattığınız ve istisna tutarı üzerinden elde ettiğiniz kar durumunda Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisinin kapsamına girerseniz. Bu kazancınız için bir sonraki yıl beyanname vermeniz gerekir. Vergi alım ve satım tarihleri arasındaki enflasyona göre satışın yapıldığı yılın vergi dilime göre hesaplanır. Mart ve Temmuz ayında iki eşit taksit halinde ödemesi yapılır. 

Ev satışından sonra verdiğiniz tüm satış ilanlarını kaldırmalısınız. Eve ait aboneliklerinizin iptalini gerçekleştirmelisiniz. Aynı zamanda satış yapıldığını belediyeye bildirip, ikametgahınızı yeni adresinize taşımalısınız.

Diğer bloglarımıza Emlaksat Blog‘dan ulaşabilirsiniz!

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link