Kira Gelir Vergisi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Kira Gelir Vergisi, belli sınırları aşan konut yahut mülk üstünden gelir elde eden vatandaşların devlete ödemekle mükellef oldukları bir vergi çeşididir. Kira geliri elde eden şahıslar, beyanname hazırlayarak ya da hazır beyanları kullanarak, bu gelirlerini vergi dairelerine beyan etmekle ve vergilerini ödemekle yükümlüdür. Peki, Kira Gelir Vergisi ödenmezse ne olur?
Nasıl Ödenir?
Emlak Gelir Vergisi olarak da bilinen Kira Gelir Vergisi; 2012 yılından bu yana uygulanan, ev ya da iş yerinden kira elde eden vatandaşların ödemekle mükellef olduğu bir vergi çeşididir. İkametgâhın bulunduğu yerdeki vergi dairesine kira gelir beyannamesi verildikten sonra hesaplanan vergi, her sene düzenli bir şekilde ödenir. Beyanname, Gelir İdare Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden de verilebilir.
2021 yılında açıklanan verilere göre, konut kira geliri yılda 7 bin liralık veya iş yeri kira geliri 53 bin liralık istisna tutarını geçen gayrimenkul sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen şekilde bu vergiyi ödemek zorundadır. 2020 yılı içerisinde toplam 6 bin 600 TL’ye kadar konut kirası elde eden gayrimenkul sahipleri, beyanname vermek zorunda değildir.
İstisnadan yararlanamayanlar aşağıdaki gibidir:
- Zirai, ticari veya serbest meslek kazancı için beyanname verenler,
- Ücret, menkul ve gayrimenkul sermaye geliri elde edenlerden, 2020 yılında bu gelirlerinin toplamı 180.000 TL’yi geçenler,
- İstisna tutarının üstünde bir kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan edenler.
Bir meskene birden fazla kişi ortak ise, istisna her bir kişi için ayrı ayrı uygulanır. Bir kişinin birden fazla konuttan kira elde etmesi durumunda ise istisna, her bir konut için ayrı ayrı uygulanmaz, kira gelirleri toplamında bir kez uygulanır.
Beyanname verildikten sonra vergi ödemesi, mesken ve iş yeri türlerine göre belirlenen oranlar dahilinde ödenir. Vatandaşlar kira gelirlerini her sene Mart ayında beyan ederler, çıkan vergiyi Mart ve Temmuz olmak üzere iki eşit taksitle vergi dairelerine veya tahsile yetkisi bulunan banka şubelerine ödeyebilirler.
Kira, yabancı bir para birimi ile belirlenmiş ise kira geliri, kiranın tahsil edildiği tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru kullanılarak hesaplanılır.
Nasıl Hesaplanır?
Ödenecek vergi tutarı hesaplanırken, istisnaya tabi olan kısımlar konut kira gelirleri toplamından çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır.
2021 yılı için vergi dilimleri şu şekildedir:
- 24.000 TL’ye kadar %15
- 53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, daha fazlası için %20
- 130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, daha fazlası için %27
- 650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, daha fazlası için %35
- 650.000 TL’den fazla olma durumunda 650.000 TL’si için 212.190 TL, fazlası için %40
Kira Gelir Vergisi Ödenmezse Cezası Ne Olur?
Kira gelir tespiti, ödemelerin bankadan yapılması ile sağlanır. Kira geliri elde etmesine rağmen beyanda bulunmayan veya eksik beyan eden vatandaşlar, istisnadan yararlanamamaktadır ve aynı zamanda bu vatandaşlara ceza uygulanmaktadır.
Ceza, beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen kira geliri tutarı üzerinden hesaplanır. Ayrıca, gecikme sebebiyle gayrimenkul sahibi faiz ödemesi de yapmak zorunda kalır.
Kısacası, Vergi Usul Kanunu gereği, gayrimenkul sahibine vergi aslı ve gecikme faizi ile 1 Kat Vergi Ziya-ı Cezası kesilir. Gecikme faizi, zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında ödenir. Son olarak, beyanname verilmemesi sebebiyle iki kat I. derece usulsüzlük cezası kesilir.
Daha fazla içerik ve merak ettikleriniz için Emlaksat Blog’u inceleyebilirsiniz!