Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nin 05.06.2018 tarihinde 30442 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmasıyla, emlak alım satım işlemlerini gerçekleştirmekle görevli kişilerin Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir. Gelin öncelikle “Sorumlu Emlak Danışmanı Kimdir?” bu sorunun cevabına bakalım.
Sorumlu Emlak Danışmanı Kimdir?
Sorumlu emlak danışmanı, her türlü gayrimenkul, arsa, işyeri gibi taşınmazların satılmasında veya kiralanmasında müşteriyle birebir iletişim halinde olan kişidir. Örneğin, evini satmak isteyen bir müşterinin bulunmasından satış işleminin gerçekleştirilmesine kadar tüm süreçlerde aktif rol alır. Müşterilerin istek ve maddi imkânlarına göre ön araştırmaları yapan, gerekli evrakları hazırlayan ve müşterileriyle devamlı iletişim halinde olan bir danışman konumundadır.
Emlak Danışmanı Kimdir?
Sorumlu emlak danışmanı ve emlak danışmanı kavramları zaman zaman karıştırılabilmektedir. Her iki pozisyon arasında yapılan işler bakımından çok büyük farklar olmamakla birlikte, sorumlu emlak danışmanı o iş yerinde çalışan diğer tüm danışmanlardan da sorumludur.
Emlak danışmanı, bir emlak işletmesinin pazarlama ve satış departmanlarında çalışan ve farklı alıcılara hitap eden çeşitli mülklerin doğru alıcıya ulaştırılmasını meslek edinen kişilerdir. Bir emlak işletmesinde birden çok emlak danışmanı çalışabilir ve bu kişiler emlak işletmesinin sorumlusu veya yetkilisi değildirler. Halk arasında emlakçı olarak bildiğimiz bu kişiler, sektördeki gelişmeleri yakından takip ederek potansiyel müşterilerini bilgilendirirler.
Sorumlu Emlak Danışmanı ve Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır?
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Mesleki Yeterlilik Merkezleri’nden Sorumlu Emlak Danışmanı ve Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi’ni temin edebilirsiniz.
Öncelikle belgelendirme işlemlerinizin yapılması için herhangi bir mesleki yeterlilik merkezine başvurmanız gerekmektedir. Mesleki Yeterlilik Kurumu Web Portalı’ndan listeyi inceleyebilirsiniz.
Bu merkezlere online olarak hızlıca başvurabilirsiniz. Başvurunun yapılması, istenilen ücretlerin ödenmesi ve gerekli eğitimlerin alınmasının ardından başvuru yaptığınız kurumca gerçekleştirilen ilgili sınava girebilirsiniz.
Mesleki Yeterlilik Sınavı teorik ve uygulama olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilir. Her iki sınavı da başarıyla geçtikten sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu belge bedelini sınav için başvurduğunuz merkeze ödemeniz gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra başvurduğunuz kurum, belge almaya hak kazanan adayların bilgilerini Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun sistemine yükler. Son olarak Mesleki Yeterlilik Belgeleri ve kimlik kartları basılarak adresinize gönderilir.
Seviye 5 ve Seviye 4 Yeterlilik Belgesi Arasındaki Fark Nedir?
Emlak işletmesinin sahibi veya ortaklarından birisi sorumlu emlak danışmanı olarak tanımlanabilir ve Sorumlu Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi (Seviye 5) sahibi olmak zorundadır.
Emlak işletmesinin satış ve pazarlama departmanlarında çalışan her bir emlak danışmanı ise Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi (Seviye 4) sahibi olmalıdır. Şu an emlak danışmanı olarak çalışacak ancak ileride kendi emlak işletmesini açmayı düşünen çoğu kişi Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi almayı tercih etmektedir.
Her iki belgeyi almak için de sınav başvuru prosedürleri aynıdır. Yalnızca soru içeriği ve sınav ücretleri farklılık gösterebilmektedir.
Seviye 5 Yeterlilik Belgesi İçin Teorik Sınav Konu Başlıkları:
- İSG, Çevre ve Kalite
- Pazarlama Stratejisi Geliştirme ve İş Organizasyonu
- Emlak Satışı/Kiralama Süreci İşlemlerinin Yürütülmesi
Seviye 4 Yeterlilik Belgesi İçin Teorik Sınav Konu Başlıkları:
- İSG, Çevre ve Kalite
- İş Planı Yapma ve Portföy Oluşturma
- Emlak Satışı/Kiralanması ve Sonrası İşlemleri
Geçerlilik Süresi Nedir?
Sorumlu Emlak Danışmanı ve Emlak Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesi geçerlilik süresi alınma tarihinden itibaren 5 yıldır. Eğer adaylar 5 yıllık geçerlilik süresi içinde toplamda en az iki yıl çalıştığına dair resmi belgeyi ilgili kuruma sunarsa, belgesinin geçerlilik süresini 5 yıl daha uzatabilir.
Kimler Muaftır?
Sorumlu emlak danışmanı, yükseköğretim; emlak danışmanı, yükseköğretim veya ortaöğretim kurumlarının taşınmaz ticareti ile ilgili bölümlerinden mezun ise emlak danışmanlığı yapabilmek için mesleki yeterlilik belgesi şartı aranmaz.
Son olarak belirtmek gerekir ki emlak alım satımı üzerine bir işyeri açmak istiyorsanız Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi sahibi olmanız gerekmektedir. Sadece Mesleki Yeterlilik Belgesi ile emlak üzerine bir işletme açamazsınız. “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?” öğrenmek istiyorsanız ilgili linkten bilgilendirici içeriğimize ulaşabilirsiniz.
Kaynakça: Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik
Ayrıca diğer bloglarımızı Emlaksat Blog‘dan inceleyebilirsiniz!