Tapuda Sahtecilik ve Alınan Önlemler
Tapuda sahtecilik herkesin karşılaşabileceği büyük bir sorun. Bu sorunla başa çıkmak için Türkiye’de yeni yöntemler başlatılıyor. Bu yöntemler sayesinde tapu ile ilgili işlerinizi güvenilir bir şekilde halledebileceksiniz.
Peki tapuda yapılan bazı sahtecilik türleri nelerdir?
Miras İntikallerinde Sahtecilik
Miras intikallerinde ölüm sonrasında gerçekleşen veraset ve intikal vergisinden kaçınmak için art niyetli kişiler, ölen kişinin nüfus cüzdanını kullanarak, ölen kişi adına tapu dairesinde sanki kişi ölmemiş gibi satış işlemini gerçekleştirmektedir.
İcra Satışlarında Sahtecilik
Bir müdürlükte gerçek bir haciz konulmuştur. Ancak dosya icrada devam ettirilmediği için dosyanın takibi düşmüştür. Takibi düşmüş bu dosyadan geliyormuş gibi sahte bir satışa arz şerhi müzekkeresi yazılır, daha sonrasında tapu kayıtlarına önce satışa arz şerhi işlenmiş ve kısa bir süre içinde sahte bir cebri icra satış kararı ile taşınmazın satışı gerçekleştirilmiştir. Satışa arz talebi de satış kararı da icradan yazılmamış sahte bir şekilde hazırlanmıştır.
Satışa arz müzekkeresi de sahte satış kararı üzerindeki mühür de icra müdürünün imzası ve icra müdürlüğü kaşesi de gerçek değildir, imza gerçek imzaya benzese de taklit edilmiştir.
Yakın Akraba Sahtecilikleri
Yakın akraba olmanın getirdiği yüz benzerliğinden faydalanılarak sahtecilik işlemi gerçekleştirilmektedir.
Yüz Benzerliğinden Yapılan Sahtecilikler
Gerçek malike benzer kişiler, bu imkandan faydalanarak sahtecilik yapmaktadır. Eğer yüz benzerliği yoksa, kişinin kimlik üzerindeki fotoğrafı ile oynanmakta, tapu edinme belgesi üzerindeki fotoğraf da, sahte kimlikte oynanan fotoğrafa uygun şekilde değiştirilmektedir.
İşte, bu ve benzeri birçok sahtecilik işlemi ile başa çıkmak için yeni çalışmalar başlatılıyor. Bu çalışmalar sayesinde tapuda yeni bir sayfa açılıyor. POLİEN Bilişim Teknolojileri Anonim Şirketi ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen toplantıda, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) hakkında bilgi verildi. Çalışma kapsamında sahteciliğin engellenmesi adına, kimlik doğrulama sistemi geliştiriliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile ortak çalıştıklarını açıklayan Tapu ve Kadastro Genel Müdürü (TKGM) Zeki Adlı, konuyla ilgili öncelikle, kişilerin T.C. kimlik numaraları ile sisteme girilip kimlik doğrulaması yapıldığını belirtti. Daha sonrasında Noterler Birliği ile de vekaletlerin doğruluk işlemi kontrol ediliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığından ise, kişinin şirket temsilcisi olma durumu kontrol ediliyor. Bütün bu işlemler sayesinde sahteciliğin önüne geçilmesi için önemli adımlar atılıyor.
Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın yeni pilot projesi de tapuda sahteciliğin önüne geçmek için büyük umut vadediyor. Gelecek vadeden bu sistem, Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi olarak adlandırılıyor. Yeni kimlik kartları ise bu sistemin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Yeni kimlik kartlarında, biyometrik vesikalık fotoğraf, parmak izi ve özel bazı bilgileri barındırıyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kimliklerin üzerine koyulan PIN ile bu sisteme giriliyor. Müdürlüğe gelen kişiler, yeni kimlik kartlarını POS cihazı tarzındaki Kimlik Doğrulama Sistemine takıyor, parmak izi alınıyor ve bu parmak izinin kimlikte yazan kişi ile aynı olup olmadığı nüfustaki veri tabanına girilerek test ediliyor. İşlem yapmak isteyen kişinin bilgileri, sistemdeki verilerle karşılaştırılıyor. Bu sistem ve yukarıda da belirtilen yöntemler sayesinde tapuda yapılan sahteciliklerin önüne artık daha hızlı geçilmesi planlanıyor.
Ayrıca diğer bloglarımızı Emlaksat Blog‘dan inceleyebilirsiniz!