Arama sonuçlarınız

Bina Kimlik Sistemi Nedir?

Tarih: 6 Mayıs 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022
Bina Kimlik Sistemi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bir buçuk yıldır sürdürülen çalışma sonucu Bina Kimlik Sistemi uygulaması Nisan ayında hayata geçti. Türkiye’de 81 ilde yapı denetimli olarak tanımlanan her binanın nüfus bilgileri ve teknik özelliklerine QR kodu ve RFID elektronik etiketi üzerinden ulaşım sağlanabilecek. 

Türkiye’de yaşanan depremlerdeki can kayıplarının çoğuna bilinçsizce yapılan binalar ve yapı inşaatlarındaki usulsüzlükler sebep olmuştur. Van, Elâzığ ve İzmir depremlerinde binalarda kolonların kesildiği ve iskân sonrası kaçak katların çıkıldığı fark edilince, Çevre ve Şehir Bakanlığı bu durumların önüne geçmek ve afetlerde yaşanan can kayıplarına engel olmak için Bina Kimlik Sistemi (BKS) uygulamasını devreye soktu. 

BKS Nedir?

Yapılara teknolojik bir levha halinde monte edilecek olan kimlik belgesi niteliğini taşıyan Bina Kimlik Sistemi ile o binaya ait tüm bilgiler Bina Kimlik Sistemi’nde yer alacak. BKS sistemi üzerinden bina kat planlarından yapı malzemeleri ve zemin bilgilerine, binanın genel bilgilerinden binanın nüfus bilgilerine levha üzerindeki QR kodu ile erişim sağlanabilecek. BKS, her vatandaşın ulaşabileceği bir kaynak olup, kullanıcılara göre farklı giriş imkânı sunmakta. 

BKS içerisinde bulunan verilerde binaların fotoğrafları üç boyutlu görsellerle desteklenecek olup, beş yılda bir yapılan denetlemeler ile binada herhangi bir usulsüzlük ya da proje dışına çıkan bir uygulama olup olmadığı tespit edilecek. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, sonradan ortaya çıkabilecek olumsuzluklara, hasarlara karşı önceden müdahale etme ve önlem alma imkânı ortaya çıkacak. Deprem, yangın gibi afet anlarında ise binaya monte edilen elektronik levhadaki RFID okuyucu aracıyla bina bilgilerine uzaktan da ulaşılabilecek. Böylece, binada ikamet eden vatandaş bilgilerine, bina kat planlarına ve yapının teknik özelliklerine kısa sürede ulaşılacak. 

BKS Nedir?
BKS Nedir?

Ev Riskli Mi?

Binalarda bulunan BKS sertifikası ile ev satın alacak ya da kiralayacak kişiler yaşamayı düşündükleri binanın tüm bilgilerine ulaşabilecek. Vatandaşlar, almayı ya da kiralamayı düşündükleri evin ne kadar güvenli olduğunu, yasal olmayan bir müdahale olup olmadığını görebilecek. 

7 Farklı Sistemle Entegre

BKS sistemi 7 farklı sistemle entegre olarak çalışacak. Bu sistemler, e-Devlet, Yapı Denetim Sistemi (YDS), Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS), Yapı Müteahhitleri Bilgi Sistemi (YAMBİS), Mekânsal Adrese Dayalı Kayıt Sistemi (MAKS), Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri (NVİ) olacaktır. 

Nisan ayında başlayan BKS uygulamasının bu yıl sonuna kadar 100 bin binada bulunması hedefleniyor. BKS’nin sunduğu verilerle yapı denetimi daha kolay gerçekleşecek olan binalarda, izinsiz yapılan değişikliklere engel olup, olası afetlerdeki can kayıplarının önüne geçilmesi planlanıyor. 

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link