Emlak Sektöründe Geleneksel ve Dijital Pazarlama
Emlak sektöründe güçlü, sağlam ve başarılı bir marka olabilmek, etkin geleneksel ve dijital pazarlama stratejilerinden geçiyor. Teknolojinin hızlı ilerlemesi ile birlikte dijital pazarlama yöntemleri son dönemlerde daha çok ilgi görmeye başladı. Fakat bu senaryoda bile dijital pazarlama geleneksel pazarlamanın yerini tam olarak alamadı. Peki gayrimenkul sektöründe dijital ve geleneksel pazarlama arasındaki fark ne?
Çevrimiçi Kalmak
Teknolojinin gelişmesi ile hayatımızın neredeyse tamamı haline gelen dijital dünya, birçok insan için hayatı fazlasıyla kolaylaştırıyor. Artık en basit market alışverişlerini bile internet üzerinden gerçekleştirdiğimiz ve kelimenin tam anlamı ile her şeyin tek tuş uzağımızda olduğu bir dönemin içindeyiz.
Dijital dünyanın ortaya çıkışı, etkileşimli web siteleri ve uygulamaları ve sosyal medya platformlarını da beraberinde getirdi. Özellikle genç nesil artık dijital reklamları daha fazla dikkate alma eğilimi gösteriyor. Markaları dijital platformlar üzerinden pazarlamanın çok fazla avantajı var.
Geleneksel pazarlamayla markanızı aracı olarak konumlandırabilirsiniz. Dijital pazarlamada ise markanızın dinamiklerini, tecrübenizi ve emlak portföyünüzü ortaya koyabilirsiniz. Ancak hem dijital hem de geleneksel pazarlama kanallarını kullanırken, stratejilerinizi düzgün bir şekilde belirlemenizde fayda var!
İlk Adım Hedef Kitleyi Tanımak
Pörtföyünüzde mevcut olan gayrimenkullerin alıcılarını, hizmet verdiğiniz bölgede kimlerin yaşadığını, bu bölgede yaşayan kişilerin yaş aralıklarını, sosyal medyada en çok hangi platformda aktif olduklarını öğrenerek hedef kitlenizi daha yakından tanıyabilirsiniz.
Emlak pazarlamasında sosyal medyayı hedef kitleye göre konumlandırmak önemli bir detaydır. Örnek olarak; Instagram üzerinden gayrimenkul hikâyeleri ya da fotoğrafları paylaşabilirsiniz. Facebook ise markanızın tanınırlığının artmasını sağlayabilir ve sponsorlu içerikleri kullanabilirsiniz. Eğer hedef kitleniz bu platformları kullanan kesim değil ise o zaman geleneksel pazarlama yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Örneğin; broşür bastırarak veya televizyonda reklam vererek onlara ulaşabilirsiniz Dijital pazarlama mecralarını etkin kullanmak için olumlu müşteri referanslarını, başarıları, başarı öykülerini de web sitenizde, sosyal medya platformlarında paylaşabilir hakkınızda olumlu düşünceler oluşmasını destekleyebilirsiniz.
Geleneksel Pazarlama Neden Gerekli?
Geleneksel pazarlama araçları genellikle televizyon, dergi ve gazete reklamları ile sınırlandırılmış olarak düşünülür. Ancak gayrimenkul danışmanının en önemli geleneksel pazarlama aracı kendisi ve bu konudaki yetenekleridir.
Dijital pazarlama ve teknoloji yeniliklerle gelişmeye, ilgi görmeye devam etse de birebir kurulan iletişim her zaman etkin kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Birebir iletişimi artırmak için dijital pazarlamanın gücünden faydalanırken; müşterilerinizle yapacağınız görüşmelere de olabildiğince vakit ayırmalısınız Emlak sektöründe iletişim kurmak çok önemli bir detaydır. Kalıcı ilişkiler, sağlam bağlantılar kurmanızı ve daha çok kazanmanızı sağlayacaktır.
İnsanlar, doğası gereği sosyal varlıklardır. Dijital alanlardaki “sosyallik” asla bire bir iletişimin yerini dolduramaz. en Önemli finansal kararlar arasından biri için yola çıkan potansiyel müşteriniz kitleniz sizinle birebir iletişim kurmak, sizden bilgi almak ve size güvenmek ister.
Bilgi ve deneyimlerin paylaşılması müşteriler ile güçlü bağlar kurmanın anahtarıdır. Hizmet verdiğiniz bölgedeki sosyal etkinliklere katılabilir, bölgede yaşayan kesimin alışkanlıklarına ve yaşam tarzlarına dair fikir edinebilmek için ilişkilerinizi daha fazla sosyalleşerek geliştirebilirsiniz.
Ayrıca mutlu müşterilerinizin tavsiyeleri organik reklam elde etmenizi sağlayacaktır. Emlak danışmanlarının en güçlü yanı iletişim kabiliyetleridir. Her gün birbirinden farklı alıcılar ve satıcılarla görüşür, ortak bir yol bulmaya çalışır. Diğer bir yandan alıcı ve satıcıların genellikle gayrimenkul danışmanı ile olan ilişkilerine dayanarak karar aldığını unutmayın.