Emlak Vergisi Nedir? Emlak Vergisi Borcu Olan Ev Satılır Mı?
Emlak vergisi, bireyin sahip olduğu taşınmazlar için senelik olarak ödemesi gereken vergidir. Taşınmazlar; ofis, ev, arsa, bina gibi sabit varlıklardır. 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na nazaran Türkiye sınırları içinde bulunan bu varlıklara sahip olan vatandaşlar, her sene düzenli olarak vergi ödemesine tabidir. Peki, emlak vergisi borcu nasıl hesaplanır, nereye ödenir? Kimler muaftır? Vergi borcu olan bir ev satılabilir mi? Satılırsa ne olur?
1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu
Kanuna göre, gayrimenkul sahibi bireyler vergi ödemek zorundadır. Gayrimenkul satın alan şahıslar, gayrimenkulün bulunduğu ilgili belediyeye giderek veya e-devlet üzerinden Tapu Taşınmaz Beyan sayfası aracılığıyla beyanda bulunur. Emlak Beyannamesi verdikten sonra, evin rayiç bedeli üzerinden vergi belirlenir.
Nasıl Hesaplanır?
Her arsa veya konutun vergisi aynı değildir. Varlığın değeri ve vergisi doğru orantılı olarak artar veya azalır. Her yıl yeniden hesaplanan rayiç değeri – gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeli – vergi değerinin değişmesine yol açar.
Emlak vergisi, varlığın çeşidine göre hesaplanmaktadır. Araziler ve konutlar için bu oran rayiç bedelin binde 1’i kadar iken mesken dışı yapılarda (işyerleri, dükkanlar) binde 2, arsalarda ise binde 3 oranında vergi ödemesi yapılır.
Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli unsur ise bahsi geçen taşınmazın hangi belediyede bulunduğudur. Varlığın bulunduğu il büyükşehir içerisinde yer alıyorsa, yukarıdaki oranlar 2 katı artırımlı olarak alınmaktadır. Bu durumda büyükşehirlerde yer alan konut ve araziler için binde 2, konut dışı yapılar için binde 4 ve arsalar için binde 6 oranında vergi ödemesi yapılır.
Nereye ve Nasıl Ödenir?
Emlak vergisini belediyeler tahsil eder ve bu nedenle ödemesi, sahip olunan taşınmazın bulunduğu ilgili belediyeye giderek yapılabilir. Ödemeyi belediyeye gitmeden gerçekleştirmek isteyen veya farklı illerde bulunan taşınmazların vergi ödemesini yapmak isteyen şahıslar, ödemeyi PTT havalesi ile de gerçekleştirebilir. Daha kolay ve kısa bir yol ise, internetten, e-belediye sistemi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve kredi kartınız ile ödeme yapmak olacaktır.
Emlak vergisi her sene iki eşit taksitte ödenebilmektedir ancak taksit ile ödeme yükümlülüğü yoktur. Dilerseniz her iki taksit tek seferde topluca da ödenebilmektedir.
Kimler Muaftır?
Hiç geliri olmayanlar, gaziler, şehitlerin dul ile yetimleri, emekliler ve engelli vatandaşlar; alanı brüt 200 metrekarenin altında tek konutu varsa vergi ödemez. Bu muafiyet sadece meskenler için geçerli olup, arsa yahut işyeri benzeri taşınmazlar için geçerli değildir. Muafiyetten yararlanmak için kişilerin ilgili belediyelere başvuru yapması gerekmektedir.
Emlak Vergisi Borcu Olan Ev Satılır Mı?
Kanuna göre emlak vergisi borcunun sorumluluğu taşınmazın eski sahibine aittir. Gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl ve önceki dönemlere ait verginin mükellefi eski malik yani satıcıdır.
Vergi borcu bulunduğu halde tapu devri işlemleri gerçekleştirilirse ne olur? Bu durumda alıcı, borcu ve varsa önceden kalmış olan borç faizini ödemekle yükümlü hale gelebilir. Bir diğer ifade ile, gayrimenkul satışı yapılırken alıcı, taşınmazın eski borçlarını da devralmış olur. Alıcı, borcu ödedikten sonra ödediği miktarı satıcıdan talep edebilir. Satıcının ödemeyi reddettiği bir durumda ise alıcı ödediği tutarı tahsil etmek için dava açabilir.
Yukarıdaki durumu yaşamamak amacı ile alıcı, tapu devrinden önce satıcıdan “Borcu Yoktur” yazısı getirmesini talep edebilir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, satış işlemleri evrakları arasında “Borcu Yoktur” yazısını talep etmez ancak gayrimenkul sahibinin borç ödemesini unutmasına bağlı olarak yaşanabilecek sorunları önlemek amacı ile alıcı satıcıdan talep edebilir.
“Borcu Yoktur” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir.
Ayrıca diğer bloglarımızı Emlaksat Blog‘dan inceleyebilirsiniz!