Emlak Yönetmeliği Değişti! Sizi Neler Bekliyor?
Emlak yönetmeliği üzerinde yapılan son düzenlemelere göre yetki belgesi olmayanların emlak satışı yapması yasaklandı. Kayıt dışılığı ve haksız rekabeti önleyen bu değişiklik, yetki belgesine sahip olmayanların ilan sitelerine üye olmasını yasaklıyor. Emlakçılar için yeni bir dönemin kapısını aralayan yönetmeliğin maddeleri nedir? Gelin emlak yönetmeliği nasıl değişmiş hep beraber inceleyelim.
- Faaliyetlerini sürdürmekte olan emlak işletmelerine yetki belgesi almaları için verilen geçiş süreci 31.07.2020 tarihinde sona erecek. Yetki belgesi almayan emlak işletmeleri faaliyette bulunamayacak ve aksi takdirde idari yaptırım uygulanacak.
- Eskiden aynı iş yerinde faaliyet gösteren emlak işletmelerinden yalnızca biri için yetki belgesi verilirken artık tüm emlak işletmeleri için ayrı ayrı yetki belgesi verilecek.
- Emlakçılık sektöründe çalışanlara eğitim şartı da geldi. Yeni düzenlemeye göre kişilerin yeni bir emlak işletmesi açabilmesi için taşınmaz ticaretinde en az 100 saatlik mesleki eğitim almaları ve mezuniyet durumlarına göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olmaları gerekiyor.
- Emlak işletmesi sahipleri ve şirket yetkililerinin Seviye 5, sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu hale getirildi.
- 2018 yılında alım satımda aracılıkta hizmet bedeli üst sınırını yüzde 4, kiralamaya aracılıkta hizmet bedeli üst sınırını ise bir aylık kira bedeli olarak belirlendi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, vatandaşlara ek hizmetler veriyormuş gibi göstererek belirlenen sınırlardan fazla hizmet bedeli alan emlak işletmelerine müsaade edilmeyeceğini vurguladı. Denetimlerin artırılarak vatandaşların mağduriyetinin engelleneceğini ifade eden Bakan Pekcan, fazla hizmet bedeli aldığı tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulanırken, buna rağmen tutumlarında ısrarcı olan işletmelerin ise yetki belgelerinin iptal edileceğini belirtti.
- Taşınmaz ticaretindeki ilanlara yönelik ilk kez düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle birlikte sadece yetki belgesi olan işletmeler ilan sitelerinde yer alabilecek. Yetki belgesi numarası, yetki belgesinde bulunun işletme adı veya işletme unvanının verilen ilanlarda bulunması zorunlu hale getirildi.
- Verilen ilanlarda hatalı bilgilerin yer alamayacağını vurgulayan Pekcan, taşınmazın yerinin hatalı işaretlenmesi gibi vatandaşları yanıltıcı bilgilere asla yer verilemeyeceğini, aksi takdirde işletmelere idari para cezası uygulanacağını belirtti.
- Bundan sonra ilan siteleri, sadece yetki belgesine sahip olan işletmeleri üye yapabilecek ve ilan ve üyeliklerle ilgili ihtiyaç duyulan tüm bilgileri Bakanlığa iletmek zorunda olacak.
- Ticari faaliyet kapsamına girmeyen yani vatandaşların verdiği taşınmaz ilanlarına ise herhangi bir yasak getirilmedi.
- Yetki belgesi verilmesi veya yenilenmesinde bürokratik süreç yükü azaltıldı. Artık yetki belgesi ile ilgili tüm işlemler Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi’nden (TTBS) gerçekleştirilebilecek. Bakan Pekcan, bu güne kadar iş yeri kontrollerinin hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafından yapıldığını ve artık tüm kontrollerin ruhsat düzenlenmeden önce yalnızca belediyeler tarafından yapılacağını belirtti.
Bakan Pekcan, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren 60 binden fazla emlak işetmesinin bulunduğunu ve gayrimenkul satışlarının yarısının bu emlak işletmeleri aracılığıyla yapıldığını vurguladı. Ayrıca kayıt dışı faaliyetler nedeniyle bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Pekcan, yeni emlak yönetmeliği ie her türlü bilginin kayıt altında tutulduğu şeffaf bir emlakçılık sektörü oluşturulması ve haksız rekabet oluşturabilecek durumların ortadan kaldırılmasını amaçlandıklarını belirtti.
Emlak sektörü yenilikleri ve haberleri için Emlaksat Blog’u ziyaret edebilir, bu gibi haberleri ilk öğrenenlerden olabilirsiniz!