Arama sonuçlarınız

Tapu Harcı Hesaplaması (2021)

Tarih: 17 Mayıs 2021
Son güncelleme: 21 Mayıs 2023
Tapu Harcı Hesaplaması
Tapu Harcı Hesaplaması

Tapu harcı hesaplaması bazı durumlarda kafa karıştırıcı olabiliyor. En güncel haliyle tapu hesaplamasının nasıl yapıldığını ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini yazımızda sizin için derledik. Gelin hep birlikte inceleyelim.

Tapu Harcı Nedir?

Satışı gerçekleştirilen konut, işyeri, arsa gibi tüm gayrimenkuller için tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak ödenecek tutara tapu harcı denir. Tapu masrafı olarak da adlandırılır. Tapu işlemleri sırasında tapu harcına ek olarak 194,75 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.

Tapu Harcı Kim Tarafından Ödenir?

Tapu harcı bedeli, aksi kararlaştırılmadıkça satış bedelinin %2’si alıcıdan, %2’si satıcıdan olmak üzere her iki taraftan eşit bir şekilde tahsil edilir.

Döner Sermaye Bedeli Kim Tarafından Ödenir?

Tapu harcına ek olarak 194,75 TL (171,25 TL hizmet bedeli + 23,50 TL ilave hizmet bedeli) döner sermaye bedeli tahsil edilir. Döner sermaye bedeli genel usul icabı alıcı tarafından ödenir ancak karşılıklı anlaşma vb. ile bu durum değiştirilebilir.

Tapu Harcı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tapu harcı hesaplaması, alıcı veya satıcı tarafından beyan edilen satış bedeli üzerinden yapılır. 

Örneğin, satış bedelinin tapuya 400.000 TL olarak beyan edilmesi durumunda (400.000 x %4) toplam 16.000 TL tapu harcı ödenmelidir. Bunun 8.000 TL’sini alıcı, 8.000 TL’sini ise satıcı öder.

Tapu Harcı ve Vergiler
Tapu Harcı ve Vergiler

Tapu Harcı ve Vergiler Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tapu Harcı Bedelinin Düşük Gösterilmesi Durumu

Tapu harcı hesaplaması yukarıda da belirtildiği gibi tapuya beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanarak ödenir. Bazı vatandaşlarımız, gerçek satış bedeli yerine tapuya daha düşük bir satış bedeli beyan ederek daha düşük tapu harcı ödemesi yapmaya çalışmaktadır.

Altını çizmek gerekirse bu husus Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından birçok farklı yoldan takip edilmektedir ve gerek satıcıya gerekse alıcıya ceza kesilir. Örneğin, bankadan çekilen konut kredisi miktarı tapuya beyan edilen satış bedeli ile karşılaştırılarak çok kolay bir şekilde aradaki açık yakalanabilir.

Aradaki açık ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan vergi ziyaı (vergi kaybı) cezası %25 oranında uygulanmak suretiyle mükelleften tahsil edilir. İleride daha büyük masraflarla karşılaşmamak adına satılacak gayrimenkulün satış bedelini tapuya doğru şekilde beyan etmeniz gerekmektedir.

Tapu Harcı

Düşük Gösterilen Tapu Harcı Yüzünden Fazla Vergi Ödenmesi Durumu

Satın alınan bir gayrimenkulün tapuda işlemlerinin yapılmasının üzerinden 5 yıl geçmeden tekrar satılması halinde Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi ödenir. Bazı satıcılar satış bedelini tapuya düşük beyan ederek, elde ettikleri kârı saklar ve dolayısıyla daha az vergi öderler. Bu durumun tespit edilmesi halinde yanlış beyanda bulunan kişi, geriye kalan Gayrimenkul Değer Artış Kazancı Vergisi’ni ve yanlış beyanda bulunmasından dolayı doğacak cezayı ödemek zorunda kalır.

Bu tip durumlar birçok sorunu da beraberinde getirebilir. Tapu işlemlerinin daha iyi kontrol edilmeye başlanmasıyla birlikte, gayrimenkul satış bedelleri daha doğru beyan edilmeye başlandı. Bu durum da geçmişte yanlış beyanda bulunan kişilerin önünü tıkamış oldu. Örneğin, geçmişte satın aldığı gayrimenkulü değerinden az beyan eden bir kişiyi düşünelim. Bu kişi, gayrimenkulünü 5 yıl geçmeden satmak istiyor ve bu sefer gayrimenkul değerini tapuya doğru beyan ederse yüksek oranda kâr etmiş gibi gözükecektir. Dolayısıyla ödemek zorunda olduğu vergiler de katlanacaktır.

Tapu Harcı Hesaplaması (2021)

Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi

Gayrimenkulün satış bedeli tapuya yanlış beyan edildiğinde eğer Gelir İdaresi yasal işlem başlatmamış ise kişi pişmanlık dilekçesi verebilir. Bu dilekçe ile kişiye ödenen tapu harcı bedelini yükseltme şansı doğar. Yanlış beyan edilen tutar üzerinden hesaplanan harç tutarı ile asıl ödenmesi gereken harç tutarı arasındaki fark %4 yasal faiz ile ödenir. Pişmanlık dilekçesi verilmesi durumunda kişi, %25 oranında uygulanan vergi ziyaı (vergi kaybı) cezasını ödemekten kurtulur.

Miras Tapu Harcı Bedeli

Miras ile devralınan gayrimenkullerde Veraset ve İntikal Vergisi ödenir. Dolayısıyla bu tip gayrimenkullerde tapu harcı ödemesi yapılmaz ancak döner sermaye bedeli yine ödenmek zorundadır.

Bağış Tapu Harcı Bedeli

Bağış için beyan edilen tutar üzerinden %6,831 oranında tapu harcı ve döner sermaye bedeli bağışı kabul eden kişi tarafından ödenir.  Bağış için beyan edilen tutar emlak beyan değerinden düşük olamaz.

Tapu Harcı Hesaplaması (2021)

Tapu Harcı Ödemesi Nasıl Yapılır?

Tapu işlemleri sırasında Tapu Müdürlüğü ile anlaşmalı bankalardan bir SMS gelecektir. Bu SMS’te seri numarası, tapu harcı, döner sermaye ve damga vergisi bedelleri yer alır. Bu bilgiler ışığında ödemeyi Gelir İdaresi internet sitesi üzerinden veya anlaşmalı banka şubelerinden kolayca yapabilirsiniz.

Tapu Harcı Ödemesi Hangi Bankalara Yapılabilir?

Tapu harcını, Gelir İdaresi’nin online işlemleri üzerinden aşağıdaki bankaların (PTT, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım hariç) kredi kartları ile ödemeniz mümkündür. Tapu harcı ödemesini online yapmak yerine aşağıda yer alan herhangi bir bankanın şubesinden de yapabilirsiniz.

  • PTT
  • Vakıflar Bankası
  • Halk Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Vakıf Katılım Bankası
  • Emlak Katılım Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası

Ayrıca diğer bloglarımızı Emlaksat Blog‘dan inceleyebilirsiniz!

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link