Arama sonuçlarınız

Miras İntikali Nedir?

Tarih: 23 Şubat 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022
Miras intikali ile alakalı haklar Medeni Kanun tarafından da korunmaktadır.

Miras intikalini incelemeden önce miras kavramına bakmamız gerekir. Türk Dil Kurumu “Birine, ölen bir yakınından kalan mal, mülk, para veya servet.” şeklinde tanımlamaktadır. Bu tanıma göre ölen bir kişinin varlıkları geride kalan kurallarca belirlenmiş tanıdıklarına kalmaktadır. Fakat bu noktada kalan varlıkların paylaşımı yapılırken belli kurallara uyulması gerekmektedir. Miras intikali de tam bu noktada devreye girmektedir.

Eğer tapu kayıtlarında üzerine herhangi bir varlık tanımlı olan bir kişi hayatını kaybetmişse Medeni Kanun’un önerdiği şekilde miras işlemleri yapılmaktadır. Medeni Kanun’un maddelerine göre miras hakkının verasette ismi bulunan mirasçılara bölüştürülmesine miras intikali denir. 

Mirasçı olarak belirlenen kişiler genellikle birinci dereceden kan bağı ile bağlı olan kişiler olmaktadır. Ancak kan bağı olmayan, evlatlık ya da çocuksuz evliliklerin sonucunda eşlerden ikisinin de ölmesi durumunda eş kardeşleri de mirasçı konumuna düşmektedir. Yasal mirasçıların bazılarını eşler, çocuklar, anne ve babalar, çocuksuz çiftlerin ölümlerinde eşlerin kardeşleri şeklinde sıralamak mümkündür. Elbette ki istisna durumlarda başka kişiler de olabilmektedir. Kimi zaman da kanuni olarak mirasçısı olmayan kişiler de bulunmaktadır. Bu tarz durumlarda bu kişilerin mirasçısı ise devlettir.  

Miras intikali gerçekleştirilirken bütün mirasçıların tek tek miras intikali istemesine gerek yoktur. Tek bir kişi de istekte bulunarak bu işlemi yapmak mümkündür. Miras intikal işlemlerinin başlayabilmesi için intikal edilen varlığın mirasçısı olduğunuzu gösteren resmi belgenizin olması gerekmektedir. Bu tarz bir belgeye sahip olmak için noterden veraset belgesi alma veya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yolunu izlemek gerekmektedir. 

Veraset Belgesi ile Miras İntikali  

Miras intikali için gerekli belgeler toplandıktan sonra Tapu Müdürlüğü’ne gidilmelidir.

Miras olarak kalan varlıkların intikalini sağlamak için öncelikle mirasçılık belgesini almanız gerekmektedir. Bu belgede mirastan yararlanma hakkı olan kişilerin isimlerini ve bu kişilerin miras oranı doğrultusunda alacakları malları görmek mümkündür. Miras intikal işlemleri eğer tek bir kişi tarafında yapılmakta ise bu şartlarda mülkiyet el birliği olmaktadır. 

İntikal sürecinin başlaması için kişi ya da kişilerin noter tarafından verilen formu doldurmaları gerekmektedir. Bu form eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulmalıdır. Daha sonrasında ise yetkililer tarafından bu bilgiler nüfus müdürlüğü ile ortak çalışan bir sisteme girilerek kontrol edilmektedir. Bilgilerin doğruluğu kesinleştikten sonra ise mirasçılık belgesi hazırlanmaktadır. Bu belge hazırlandıktan sonra mirasçılara teslim edilmektedir. 

Bu süreç içinde mirasçılık belgesinin aslına birkaç kere ihtiyaç duyulmaktadır. Mahkemeden veya noterden mirasçılık belgesinin aslından bir adetten fazla almanız gerekmektedir. Eğer bir tane aldıysanız daha sonradan da noter veya mahkemeden talep etme imkânınız vardır.

İntikal işlemlerinde dikkat edilmesi gerek bir diğer nokta ise de aktarılan varlığın ne olduğudur. Aktarılan varlık kimi zaman konut olurken kimi zaman da banka hesabındaki para olmaktadır. Farklı mal varlıklarında miras intikal süreci ufak farklılıklar göstermektedir. 

Miras intikali için bazı belgeler gerekmektedir. Bu belgeleri sıralamak gerekirse nüfus cüzdanı (taraflara ait varsa temsilcilere ait), 1 adet fotoğraf, temsil belgesi (teslim işlemi var ise; vekaletname, yetki belgesi, vasi kararı vb.), Veraset Belgesi (noter veya Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınmış), taşınmaz konut ise tapu senedi ve zorunlu deprem sigortası poliçesi (bina vasıflı taşınmazlardansa) gerekmektedir. Bu belgeleri eksiksiz olacak şekilde tamamladıktan sonra Tapu Müdürlüğü’ne başvurarak miras intikal işlemlerini başlatabilirsiniz. 

Reddi Miras

Kimi zamanlarda borç miras kalabilir böyle durumlarda reddi miras yapmak mümkündür.

Kimi zaman ölen kişi mirasçılarına varlık yerine borç bıraktığı durumlar da gözlenmektedir. Bu gibi durumlarda mirasçıları bu durumu reddetme hakkına sahiptir. Ancak reddi miras işleminin kabul edilmesi için ölüm gerçekleştikten sonra en geç 3 ay içinde bu işlemin yapılması gerekmektedir. 

Bu hakkı kullanmak için de Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurmak gerekmektedir. Eğer belirtilmiş süre içinde başvurulmadıysa mirasçının borcu kabul ettiği düşünülmektedir. Kimi durumlarda ise 3 ay ek süre alındığı durumlar vardır fakat bu durumların istisna olduğunu unutmamak gerekir. Örneğin ölen kişinin ölümünden haklı nedenlerle 3 ay içinde haberi olmayan mirasçı 3 aylık uzatma süresi alabilmektedir.

Emlaksat; Kadıköy’de bulunan apartman ve siteleri bulmak için eşsiz bir kaynak olacaktır. Teknolojinin sağladığı imkanları da kullanarak bu evleri size ulaştırmaktadır. Emlaksat; sadece bu hizmetleri sizlere ulaştırmakla kalmayıp beraberinde yüksek kaliteyi de sizlere sunmaktadır. 

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link