Ev Alırken Deprem Dayanıklılık Ölçütünde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Deprem hepimizin hayatının bir parçası olan bir risk türü. Her gün her saat bu tarz bir tehlikeyle karşı karşıya kalmak mümkün. Peki bu tehlikeden kurtulmak mümkün mü? Yaşam alanlarımızı doğru seçmek deprem riskini ne kadar düşürebilir? Bu soruların cevaplarını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Bugün bu yazımızda sizler için ev alırken deprem dayanıklılık ölçütünde dikkat edilmesi gerekenler hakkında inceleme yapacağız.
Yaşayacağımız konutu doğru seçmek hayatlarımızın büyük bir bölümünü evde geçirdiğimiz göz önüne alındığında oldukça önemli bir nokta. En basitinden örnek vermek gerekirse, kış aylarında sıcak bir evde huzur dolu anlar geçirebilmek varken eğer binanızın ısı yalıtımı ve dış cephe malzemesi yeterince iyi değilse soğukta kalıp sıkıntılı anlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ya da iç duvar malzemeleri yeterince doğru seçilmemiş bir binadaysanız ses yalıtımı bulunmadığından veya eksik olduğundan dolayı günlük yaşantınızda istenmeyen durumlar yaşayabilirsiniz. Bütün bu durumlar yaşam alanlarımızı doğru seçmenin önemine vurgu yaparken en önemli olan ise eğer binanız yeterince güçlü ve donanımlı inşa edilmemişse olası bir depremde çok zor durumlarla karşılaşabilir, başa çıkması güç olaylar yaşayabilirsiniz. Peki bunun önüne geçmek için nelere dikkat etmeli ve seçimleri hangi doğrultuda yapmalı? Gelin hep beraber inceleyelim.
Binanın İnşa Yılı
Binanın hangi yıl inşa edildiğini öğrenmek olası bir yaşam alanı seçiminde temel husus olarak karşımıza çıkmakta. Eğer İstanbul ve çevresinde yaşamayı planlıyorsanız kesinlikle inşa yılı 2001 öncesi olan konutlardan uzak durmalısınız. 2001 yılı içerisinde, 1999 Marmara depremi ardından binaların inşasına yönelik bir yönetmelik oluşturulmuş ve yapıların bu yönetmeliğe göre inşa edilmesi şart koşulmuş eğer eski bir konut tercih ederseniz hem binanın eski oluşuna bağlı altyapı sorunları hem de depreme dayanıksız inşa edilmiş olması riskleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarla uğraşıp hayatınızı tehlikeye atmamak için uygun seçenekler arasından mümkün olan en genç binayı tercih etmenizde fayda var.
Binanın Temeli
Yapının temeli, yapıyı sağlam bir şekilde ayakta tutan en ana etmen. Eğer yaşamayı düşündüğünüz binanın yerleştirildiği zemin yumuşak topraklardan oluşuyorsa mümkün olan başka alternatifleri değerlendirmenizde fayda var.
Zemin katı kontrol etmek temel hakkında size en doğru bilgiyi toplamada yardım edecektir. Zemin kolonlarında herhangi bir çatlak olması, dükkân veya başka nedenlerle zemin kolonlarının kesilmiş veya eksik olması o binayı büyük oranda riskli yapmakta olup size o yapıyı tercih etmemeniz gerektiğini belirten etkenlerdir.
Yalıtım Kontrolü
Yağmur ve kar gibi etkenlere dayanıklı bir binada oturmuyorsanız, su ve nem zamanla binanın duvarlarında ve temelinde aşınmaya yol açarak binayı içten çürütebilir. Bu ise deprem ve herhangi bir afet esnasında savunmasız durumda kalmanıza yol açabilir. Gerekirse binanın yapım firmasıyla görüşerek yapının inşasında su yalıtımı gerekli ve düzgün bir biçimde yapılmış mı öğrenmenizde büyük fayda var.
Lokasyon
Binanın lokasyonu da depreme karşı alınması gereken önlemlerden biridir. Türkiye’nin topraklarının %92’si deprem riski olan bölgelerde yer alıyor olsa da deprem uzmanları ve AFAD gibi kuruluşların da yardımıyla en az riskli olarak gösterilen bölgeleri tercih etmek hayati önem taşıyor.
Bütün bunların yanında binanın daha önce dış etkenler yüzünden herhangi bir hasar almış mı araştırılması, yeni bir bina olsa dahi yapımında doğru malzemeler kullanılmış mı bakılması çok önemlidir. Bütün bunları yaptıktan sonra e-devlet sistemi üzerinden oturmak istediğiniz konutun deprem riskini sorgulatabilir ya da uzman kişilere danışarak birebir bina sağlamlık testi yaptırabilirsiniz. Ev alırken deprem dayanıklılık ölçütünde dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki incelememizden yola çıkarak sizler de yaşam alanınızda olası riskleri en aza indirebilirsiniz.
Emlaksat; sizlere en doğru ve en güvenilir bilgiyi sunan, Türkiye’nin ilk dijital emlak şirketidir. Daha fazla faydalı içerik için blog sayfasını ziyaret edebilir, Kadıköy konut projelerini incelemek ve bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.