Apartmanda Daire Kiralayamayan Meslek Grupları
Her meslek grubu bir apartman dairesi kiralayarak faaliyetlerini orada sürdürme hakkına sahip değil. Bazı mesleklerin daire kiralayabilmesi için apartman sakinlerinin oy birliğiyle verdiği karar gerekli olurken bazı mesleklerin oy birliği sağlansa bile kiralama şansı bulunmuyor. Hangi mesleklerin apartmanda daire kiralayabileceği, hangilerinin kat maliklerinin iznine ihtiyaç duyduğu, oy birliği sağlansa bile kiralayamayan meslek gruplarının neler olduğu gibi konuları bu yazımız ile öğrenebilirsiniz.
Apartmanda açılması mümkün olmayan iş yerleri neler?
Kat Mülkiyeti Kanunu 24.madde ile ana gayrimenkulün kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilmiş olan bağımsız bir kısmında bazı işyerlerinin açılmasının mümkün olmadığı vurgulanmıştır.
Hastane, klinik, poliklinik, dispanser ve ecza laboratuvarı gibi müesseselerin kurulamayacağı belirtilmiştir. Bağımsız bölümün tapu kütüğünde nasıl kayıtlı olduğu bu müesseselerin açılması için bir önem taşımamaktadır. Mesken olarak mı iş yeri olarak mı kayıtlı olduğu fark etmeden açılmaları kesin bir biçimde yasaklanmıştır. Daire sakinlerinin ortak kararı ile açılması istense bile bu mümkün kılınmamıştır. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmelerinin hükümsüz olduğu belirtilmiştir. Klinik, poliklinik ve dispanser niteliği taşımayan muayenehaneler ise bu hüküm dışında tutulmuştur.
Oy birliği ile açılabilen iş yerleri nelerdir?
Bazı iş yerlerinin açılabilmesi ise koşula bağlanmıştır. Mesken olarak gösterilen daireler, bazı meslek gruplarına kat malikleri kurulunun oy birliği ile verdiği karar sonucu kiralanabilir. Bu yöntemle açılması mümkün kılınan eğlence ve toplantı yerleri; sinema, tiyatro, kahvehane, bar, dans salonu gibi yerlerdir. Açılabilecek olan bir başka grup ise gıda ve beslenme yerleri olarak geçmektedir. Fırın, lokanta, pastane, süthane gibi yerlerin oy birliği ile verilmiş karar sonucu açılması mümkündür. Bunlar dışında, imalathane, dükkan, boyahane ve galeri gibi yerler yine aynı yöntemle açılabilmektedir.
Oy birliği ile açılması mümkün olan yerler için yalnızca kurula katılanların imzası yeterli midir?
Oy birliği ile açılması mümkün kılınan yerlerde dikkat edilmesi gereken nokta, bütün kat maliklerinin vereceği oy birliği kararın geçerli olduğudur. Yalnızca kat malikleri kuruluna katılanların verdiği karar yeterli sayılmamaktadır. Bir kişi bile açılmasını istemiyorsa oy birliği sağlanmamış olduğundan bu koşula bağlı olan işyerleri açılamamaktadır.
Avukatlık ve hukuk bürolarının apartmanda açılması mümkün müdür?
Avukatlık ve hukuk büroları kat sahiplerinden izin alınarak apartmanda bulunabiliyordu. 2013 yılında yapılan değişiklik sonucu kat sahiplerinden izin alınması zorunluluğu kaldırıldı. Kat sahiplerinin iznine ihtiyaç duymadan avukatlık ve hukuk büroları apartmanda açılabiliyor.
Kurul kararı olmadan açılabilecek iş yerleri nelerdir?
Doktor muayenehaneleri, avukatlık ve hukuk büroları, bazı müşavirlikler ile mühendislik büroları kat malikleri kurulunun iznine ihtiyaç duymadan açılabilecek iş yerleri olarak sayılmaktadır.
Özel kriterler
Apartman altı dükkanların bazıları için dikkat edilmesi gereken özel kriterler belirlenmiştir. Isı yayma ihtimali muhtemel olan pastane ve fırın gibi işletmelerin taşıyıcı sistemlere zarar vermeyen bir şekilde ısı yalıtımı yapması gerekli bulunmuştur.
Apartmanda daire kiralayamayan meslek gruplarından ev sahibinin haklarına varıncaya kadar ev satın alımı ve kiralanması ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.
Ayrıca haftanın her günü 08503079363 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sitemiz üzerinden Whatsapp mesajı bırakabilir ya da bilgi@emlaksat.com adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Dilerseniz de sitemizdeki iletişim formunu doldurmanız halinde, biz sizi arayabiliriz.