Arama sonuçlarınız

Düzenleme Ortaklık Payı Nedir, Nasıl Uygulanır?

Tarih: 17 Ağustos 2021
Son güncelleme: 21 Mayıs 2023
Düzenleme Ortaklık Payı Nedir?
Düzenleme Ortaklık Payı Nedir?

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren, bazen oldukça kafa karıştırıcı olabilen birçok soru var ve bunların cevaplandırmasında zorluk yaşanabiliyor. Bunlardan biri olan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) nedir ve nasıl uygulanır sorularının cevaplarını bu yazımızda sizler için derledik.

Düzenleme Ortaklık Payı Nedir?

Her bölgenin birçok ihtiyaca karşılık verebileceği bir imar planına ihtiyacı vardır. Bu plan, önceden yapılabileceği gibi sonradan da yapılabilir. İmar planında bölgede oturan insanların zaruri ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecek park, bahçe, yol, camii, meydan, otopark gibi yerlerin belirlenmesi gerekmektedir.  Her mahallede orada yaşayan insanların bu umumi hizmetlerden faydalanması amacıyla yapılan bir uygulamadır. Devlet, Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kapsamında bölgede yaşayan insanların parsel ve tarlalarından belli bir bölümünü kesintiye uğratarak imara uygun hale getirir. Bu sayede herhangi bir park veya bahçenin istenilen bölüme önceden ya da sonradan yapılmasına olanak sağlar. Valilik ve belediyelerce bu alanlar düzenlenmeye tabii tutulur. 

DOP Nasıl Uygulanır?

Bu umumi hizmetlerin ayarlanması için devlet, taşınmaz sahiplerinin arsalarını imara uygun hale getirerek araziden bedelsiz bir şekilde %45’e kadar bu hizmetler için kesinti yapabilmektedir. Geçtiğimiz yıllara kadar bu oran %40 idi. Yani 10.000 m2 alana sahip bir parsel ya da tarlanız varsa devletin yapabileceği kesinti en fazla 4000 m2 iken şu an 4500 m2’dir. Bu kesinti her mülk sahibinden zorunlu ve bedelsiz bir şekilde yapılır. Eğer parselinizin %50’sini kaplayan bir binanız var ve DOP kapsamına girdiyseniz devlet sizden fiziki bir kesinti yapmak yerine %5’lik parasal karşılığını talep eder.

DOP oranı hesaplanması, düzenleme yapılması planlanan alana giren bölgelerin yüzölçümlerinin toplamının imar parsellerinde ayrılan alanların yüzölçümlerinin toplamından çıkarılması ile yapılır. DOP uygulamasında belirlenen bölgede tüm parsel sınırları kaldırılır ve bölge tek parsel haline dönüşür. İmar Kanunu’nun 18. maddesine göre, düzenleme ortaklık payı kapsamında parselden %45 kesinti yapılması gerekmez. Gerekliliğe göre daha az kesinti yeterli olabilir. %20 kesinti yapılan bir alandan ileri bir tarihte geri kalan %25’lik kesinti hakkını devlet kendinde saklar. 

Ayrıca diğer bloglarımızı Emlaksat Blog‘dan inceleyebilirsiniz!

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link