Arama sonuçlarınız

Evimi Nasıl Satarım? Tapu Devir İşlemleri Nasıl Yapılır?

Tarih: 13 Nisan 2021
Son güncelleme: 2 Şubat 2022
Evimi Nasıl Satarım?
Evimi Nasıl Satarım?

Evinizin değerini öğrendiniz, temizliği yapıldı, fotoğraflar çekildi ve harika bir ilan verildi. Potansiyel alıcıya anahtarlarınızı teslim etmeye hazırsınız. Peki ya tapu devir işlemleri nasıl yapılır, yapılması gereken yasal işlemler nelerdir? Tapu harçları ve devir işlemi için gerekli belgeler nelerdir? Bu konular hakkında bilgi almak istiyorsanız, sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyoruz.

Bir gayrimenkulün el değiştirmesi işlemine tapu devri denir. Tapu devir işlemleri oldukça kolaydır ve çok vakit almaz. Gayrimenkule ilişkin işlemler tapu siciline tescil ile gerçekleşir. Tapu sicili, taşınmaz üzerinde hak sahibi olan şahısların, taşınmazın bağlı haklarının sahibi kişilerin, taşınmazın; ada, pafta, parsel numaralarının, yüzölçümünün yer aldığı, mahalle, il, ilçe gibi bilgilerinin bulunduğu defter ve belgelere verilen isimdir. Bir taşınmaz üzerinde hak sahibi olmak ancak tescil işlemi ile mümkündür. Tescil ile mülkiyet kazanılması geçerli hukuki sebepler, sözleşme ve resmi şekillerin tamamlanması ile mümkündür.

Taşınmaz mülklerin el değiştirmesi yani tapu devri işleminin gerçekleşmesi için gerekli belgelerin tamamlanması, tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekmektedir. İstenilen belgeler ve şartlar yerine getirildikten sonra alıcı ve satıcının mülkün bulunduğu Tapu İdaresi’ne müracaat etmesi gerekmektedir. Tapu randevusu başvuruları e-randevu üzerinden gerçekleştirilebileceği gibi, Alo 181’in aranması ile de gerçekleştirilebilir.

Tapu Devir İşlemleri
Tapu Devir İşlemleri

Tapu devri işlemi için gerekli belgeler nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi ( taşınmaz sahibi ile alıcı ya da yetkili temsilcilerinin)
  • Belediyelerce verilen vergi borcu olmadığına dair yazılı belge ve eski borçlara ait ödendi makbuzu
  • Güncel zorunlu deprem sigortası
  • Satış cebrî icra yolu ile gerçekleşti ise, İcra Müdürlüğü’nün Satış Müzekkeresi
  • Satış ortaklığın giderilmesi davası yolu ile gerçekleşti ise, Mahkeme Müzekkeresi
  • İşlem vekaleten gerçekleştirilecek ise, noter onaylı vekaletname

Bu belgelerin eksiksiz bir şekilde toplanması ardından tapu dairesinde yapılması gereken işlemler başlar. Taşınmaz sahibi, tapunun aslını, belediye rayiç belgesini, ev ipotek altında ise ipotek belgesini yanında bulundurmalıdır. Bu belgeler ile birlikte tapu dairesi’ne başvurulur ve belgeler eksiksiz olduğu taktirde başvurunuz onaylanır. Başvurunuz onaylandığında telefonunuza onay mesajı gelir, randevu tarih ve saatiniz belirtilir.

Tapu Devri işlemi İçin Gerekli Belgeler
Tapu Devri işlemi İçin Gerekli Belgeler

Tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli ne kadardır, nasıl ödenir?

Tapu devir işleminin gerçekleştirilebilmesi için iki ödemenin yapılması gerekmektedir. Bu ödemelerden biri tapu harcı, diğeri ise tapu döner sermaye bedelidir. Tapu dairesi randevunuza gitmeden önce ilgili bankalarda tapu harcı ödemesini yatırmanız gerekmektedir. 2021 yılı itibarı ile toplam satış bedelinin %4’ü konut tapu harcı olarak belirlenmiştir. Bu bedel, taşınmaz sahibi ile alıcı arasında yarı yarıya ödenmektedir. Harcı yatırdığınıza dair dekontu randevuda yanınızda bulundurmanız gerekir. 2021 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 171,25 TL ve hizmet bedeli 23,50 TL olmak üzere toplamda 194,75 TL’dir. Bu tutar taşınmaz sahibi ile alıcı tarafından aksi kararlaştırılmadığı sürece genel usul olarak alıcı tarafından ödenmektedir.

Randevu anında ne yaşanır?

Taşınmaz sahibi ile alıcı tüm belgeler ile birlikte müracaat ettiği tapu dairesinde hazır halde aynı anda akit odasında belgeleri imzalar. Taraflar belgeyi imzaladıktan sonra tapu müdürü de belgeyi imzalar ve satış gerçekleşir.

Bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Tapu harcı üzerinde usulsüzlük yapılması durumunda hem taşınmaz sahibi hem alıcı para cezası ile karşılaşabilir.
  • Randevu saatinden yarım saat önce başvuru yaptığınız Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde hazır halde beklemenizi tavsiye ederiz.
  • Yoğunluğun fazla olduğu günler işlemlerinizin hızlandırılması vaadinde bulunan yetkisiz kişilere itibar etmemelisiniz.
  • Noterde yapılan satış sözleşmesi geçersizdir, noterlerin böyle bir yetkisi yoktur. Noterler ancak taşınmaz satış vaadi yapabilir.
  • Taşınmaz satış vaadi yapılması ve taşınmaz sahibinin satış sözleşmesini yapmaktan vazgeçmesi durumunda alıcı dava açma hakkına sahiptir.

Tapuda bütün bu işlemlerin gerçekleşmesinin ve ilgili memur tarafından sicile kaydedilmesinin ardından resmi bir şekilde mülkiyet alıcı tarafa geçer.

Diğer yazılarımıza Emlaksat Blog‘dan ulaşabilirsiniz!

  • İletişime Geçin

    Listeleri Karşılaştır

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link

    We are at your service 7 days a week. Leave your information and we will call you.

    Send
    By approving this form, you are agreeing to read and accept our GPDR and Privacy Policy. You are safe, your information is never shared.
    close-link

    Haftanın 7 günü hizmetinizdeyiz. Bilgilerinizi bırakın, sizi arayalım.

    Gönder
    Bu formu onaylayarak KVKK ve Gizlilik Politikamızı okumuş ve kabul etmiş oluyorsunuz. Güvendesiniz, bilgileriniz asla paylaşılmaz.
    close-link