Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ev sahibi olmak isteyenleri ilgilendiren konulardan bir tanesi tapu türleridir. Ev sahibi olmak isteyen kişinin farklı tapu türlerinden haberdar olması doğru kararlar vermesini sağlayacaktır. Peki, tapu türlerinden bahsedilirken geçen kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramı nedir? İki terim arasındaki farklar nelerdir? Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır?
Kat İrtifakı Nedir?
Kat irtifakı, inşaatı devam eden yapılarda hak sahibi olan kişilerin arsa üzerindeki paylarını göstermek amacıyla düzenlenen resmi tapu türüdür.
Kat irtifakı tapusu, bina inşaatının başından sonuna kadar olan geçiş sürecinin yasal olarak ilerleyebilmesi için gerekli olan resmi ve yazılı belgedir. Arsa üzerinden mülk sahibi olmak isteyen ya da inşaat halindeki yerleşim projelerinden ev alan kişilerin hakları yasal olarak kat irtifakı tapusu ile koruma altına alınır.
Kat irtifakında, arsa üzerinden pay sahibi olan kişilerin sahip olacakları konut ile ilgili tüm detaylar yer alır. Kişiler, aldıkları konutun metrekaresini, kaçıncı katta olduğunu, kapı numarasını, konutun adresini kat irtifakı tapusunda görebilir.
Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?
Kat irtifakının kurulması için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapılır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde arsa ya da proje sahibi ile pay sahibi olan kişiler arasında resmi senet düzenlenir. Kat irtifakı tek bir kişiye ait olacaksa resmi senet yerine istem belgesi hazırlanır. Yasal olarak bu işlemlerin yapılmasının ardından arsa ya da proje sahibi, pay sahibine kat irtifakı tapusunu verir. Kat irtifakı tapusunun alınması için bina inşaatının bitmemiş olması, binanın tamamında kat irtifakı bulunması ve bina içerisinde inşa edilecek bölümlerin bağımsız olması gerekir.
Kat İrtifakının Kurulması için Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Kat irtifakının kurulması için yapılacak olan başvurularda gerekli birkaç belge bulunur. Gerekli belgeler ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvuru yapıldığında arsa üzerinden pay sahibi olan kişilere kat irtifakı tapusu verilir.
Gerekli belgeler şunlardır:
- Taraflara ait kimlik belgesi
- Birer adet fotoğraf
- Mimari proje
- Vaziyet planı
- Yönetim planı
- İşlemlerde temsil var ise temsil belgesi
Kat İrtifaklı Daire Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ev sahibi olmak isteyen kişiler, kat irtifak tapulu daireleri satın alırken şu adımları izlemelidir:
- Kat irtifaklı binanın iskanını kontrol ettirmelidir. İnşaat tamamlandığı halde iskan belgesi alınmamış ise ileride ev sahibi olmak isteyen kişiye çeşitli sorunlar çıkarabilir.
- Bina, inşaat projesindeki gibi tamamlanmamış olabilir. Böyle bir durumda belediye binanın, inşaat projesine göre düzeltilmesine hatta yıkılmasına karar verebilir. Bu nedenle binanın proje planına uygun olarak bittiği kontrol edilmelidir.
- Bazı bankalar kat irtifaklı daireye iskan belgesi olmadığından ötürü konut kredisi vermeyebilir. Kişi konut kredisi ile ev sahibi olmak isterse bu durumu daha önce incelemelidir.
Sıralanan maddelere bakıldığında kat irtifaklı daire almak riskli görünebilir. Ancak konu hakkında derinlemesine araştırma yapmanın ardından yasal ve resmi süreçler ile çalışmalarına devam eden güvenilir yerlerden mülk edinerek doğru yerlere yatırım yapılabilir.
Kat Mülkiyeti Nedir?
Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış binaların her bir bölümünün, ayrı ayrı pay sahibi kişiler üzerine alınması işlemiyle gerçekleşen tapu türüdür. Kat mülkiyetli tapu pay sahibine bağımsız mülkiyet hakkı verir.
Kat mülkiyetli tapularda binanın tüm özellikleri bulunur. Binanın yüzölçümü, metrekaresi, ortak alanları gibi birçok detay bu tapu türünde yer alır. Bankalar, konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyen kişilere, bu tapu türüne sahip olan daireler için kolaylıkla konut kredisi verir. Konut kredisi için en uygun tapu türüdür.
İlginizi çekebilir:
Kat mülkiyetli daire alan ev sahipleri, binanın inşaat planına uygun bir şekilde yapıldığına, binanın yapı ruhsatının ve iskan belgesinin olduğuna emindir. Bu sebeple ev sahibi yasal ve resmi tüm haklara sahiptir.
Kat irtifakı ve kat mülkiyeti olmak üzere emlak ile ilgili bütün terimlere ve anlamlarına emlak terimleri sözlüğümüzden ulaşabilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?
Kat mülkiyetini almanın ilk ve en önemli noktası binanın yapı kullanım iznine yani iskan belgesine sahip olmasıdır. Belediye yetkilileri tarafından kontrolü yapılmış binaya iskan verilmesinin ardından kat mülkiyetine geçiş sağlanır.
Normal şartlarda kat mülkiyetine geçişteki tüm görev ve sorumluluklar binayı yapan inşaat firmasına aittir. Çeşitli sebeplerden ötürü inşaat yetkililerine ulaşılamadığı takdirde kat mülkiyetine geçiş işlemleri mal sahipleri tarafından halledilir. Kat mülkiyetine geçiş işlemleri bina üzerindeki tüm mal sahiplerinin ortak imzaları ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ne verilecek dilekçe ile gerçekleşir.
Kat Mülkiyetine Başvuru Yaparken Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Ev sahibi, kat mülkiyeti başvurusu yaparken gerekli belgeleri iyi araştırmalıdır.
Başvuruda gerekli olan önemli belgeler şunlardır:
- Binaya ait olan iskan belgesi (yapı kullanma izni belgesi)
- Mal sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Bağımsız bölüme ait arsa payları ve bölümlerin (daire, mağaza, dükkân vb.) listesi
- Bağımsız bölümlere ait olan Zorunlu Deprem Sigortası belgesi (DASK)
- Bina üzerinde herhangi bir borcun olmadığına dair belge
- Kat mülkiyetli tapu için tapu harcının ödendiğine dair belge
Gerekli olan bu evrakların toplanmasının ardından ev sahibi kat mülkiyetli tapu için başvuru yapar ve gerekli birimlerden tapuyu alır.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş sürecinde kat irtifaklı tapuda arsa payı olarak görünen yer, kat mülkiyetli tapuda inşaatı bitmiş binaya, daireye döner. Bu sebeple de arsada pay sahibi olan kişi artık binada bölünmüş dairenin sahibidir.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?
Her iki tapu türü de kişilerin mülkiyet haklarının yasal olarak koruma altına alındığını gösterir. Mülkiyet haklarını gösteren belge olmalarına rağmen birbirlerinden ayrılan noktaları da bulunur. Kat irtifakı tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasındaki farklar şunlardır:
- Her ikisi de mülkiyet hakkını gösteren belge olmasına rağmen mülkiyet türlerinde farklılıklar vardır. Kat irtifakında tapu cinsi arsadır ve pay sahibine arsa üzerinden belirli bir alan verilir. Kat mülkiyetinde ise tapu cinsi binadır. Hak sahibi bağımsız mülk üzerinde hak sahibi olur.
- Kat irtifaklı tapuya sahip olan bina, gerekli merciler tarafından henüz onaylanmamıştır ve iskan belgesi verilmemiştir. Kat mülkiyetli tapu ise binanın gerekli kontrollerden geçerek güvenli, yasal ve iskan belgesine sahip olduğu anlamına gelir.
- Kat mülkiyetli tapuya sahip olan daireler iskan belgesine sahip olduğundan bankalar, bu dairelere kolaylıkla konut kredisi verebilir. Kat irtifaklı tapuya sahip olan binalarda ise iskan belgesi olmadığından banka, konut kredisi verirken zorlayabilir. İnşaatı tamamlanan ancak iskanı alınmayan daire almak istenirse güvenli inşaat firmaları ile anlaşma kişiye yarar sağlar.
Kat irtifakına ya da kat mülkiyetine sahip olan binalardan ev almadan önce bu kavramlar hakkında bilgiye sahip olmanız doğru yatırımlar yapmanızı sağlayacaktır.
Alanında öncü ve lider gayrimenkul teknolojileri şirketi Emlaksat ile sahip olduğunuz konutu hızlı ve güvenilir bir şekilde satmanız mümkün! Şimdi sizler de iletişim bilgilerini takip ederek bize ulaşabilir, uzman ekibimizin sizlere sunduğu avantajlardan hemen faydalanabilirsiniz.