Net m2 ve Brüt m2 Farkları Nelerdir? Her Biri Nasıl Hesaplanır?
Yeni bir ev alınacağı zaman en çok dikkat edilen kriterlerin başında evin büyüklüğü gelmektedir. Ancak net metrekare ve brüt metrekare gibi farklı terimler akılları karıştırabilmektedir. İnşaat firmaları projelerinde genel olarak brüt metrekare oranlarına yer verdiği için ev almak isteyenler bu konuda karışıklık yaşayabiliyor. Ev almak istiyorsanız net metrekare ve brüt metrekare hesabının farkını öğrenmeniz işinize yarayacaktır. Bu yazımız ile bu iki terim arasındaki farkı inceleyeceğiz.
Projeye ve bulunduğu şehre göre farklılık gösterebilen metrekare hesapları, alıcıların hayal kırıklığına uğramasına sebep olabilmektedir. 130 metrekare olarak tanıtılan bir konut aslında 100 metrekare olabilmektedir. Verilen değerin net mi brüt mü olduğuna dikkat etmeyen alıcılar sonuçla karşılaştığında şaşırabilmektedir. Bunun önüne geçmek için bu konuda bilgilenmek oldukça önemlidir.
Proje halinde olmayan bir konut alacaksanız gezerken bir lazermetre yardımı ile kullanım alanlarını ölçebilir veya Tapu Müdürlüğü vasıtasıyla konutun planına göz atabilirsiniz. Ev proje halindeyse veya evde yapılan bir tadilat sonucu tapuda bulunan plan güncel olma özelliğini kaybetmişse bu yollara başvurulamayabilir.
Net metrekare nedir?
Net metrekare, konutun duvarlar içerisinde kalan süpürülebilir alanıdır. Kullanılabilir alanı ifade etmek için net metrekare terimi kullanılır. Alıcıyı esas ilgilendiren değer net metrekare değeridir, konuttaki duvarlar arasında kalan faydalı alanı bu değer vermektedir. Alınan evin toplam yaşam alanını belirttiği için evin net metrekaresini bilmek fayda sağlar. Mümkünse alacağınız evdeki odaların birer birer net metrekaresini öğrenmeye çalışın, bu bilgiler eşya seçiminiz sırasında yararlı olacaktır.
Brüt metrekare nedir?
Brüt metrekare, bir yapı içerisinde bulunan her şeyin katıldığı hesaplama sonucunda elde edilen değerdir. Yapıda bulunan sosyal alanlar, yangın merdivenleri, asansörler gibi direkt daireyle alakalı olmayan bölümler de brüt metrekare hesabına katılır. Brüt, kesintisi yapılmamış metrekare hesabıdır.
Otoparklar, sosyal alanlar, asansörler gibi brüt metrekare hesabına katılan alanların metrekare hesabına katılmasının sebebi bu alanların daire sahiplerinin ortak malı olması durumu. Bu ortak alanlar dairelerin metrekarelerine bölüştürülüyor.
Sözleşmeyi değerlendirmek
Bir konut satın alacağınız zaman sözleşmeyi doğru değerlendirmeniz oldukça önemlidir. Dikkatli bir şekilde net ve brüt metrekare değerlerini analiz etmeniz sonrasında hayal kırıklığına uğramamanız açısından gereklidir. Sözleşmeyi imzalarken acele etmemeli, içinize sinene kadar analiz ettikten sonra uygun bulduysanız imzalamalısınız.
Sözleşmede yazan ile gerçekteki değer aynı değilse ne olur?
Özellikle projeden alınan konutlarda net ve brüt metrekare farkı hayal kırıklığına sebep olabilmekte. Brüt metrekaresini öğrenen alıcılar sonuçla karşılaştıklarında beklentilerinin karşılanmadığından yakınabiliyorlar. Bunun engellenebilmesi için yönetmelikte brüt ve net metrekare değerlerinin sözleşmede açık bir şekilde belirtilmesi gerekliliği yer alıyor. Sözleşmede yazan net metrekare değeri ile teslim aldığınız konutun net metrekaresi aynı değilse yasalar sizin yanınızda olacaktır.
Net ve brüt metrekare farkından kiracıların evde evcil hayvan besleyip besleyemeyeceğine varıncaya kadar ev satın alımı ve kiralanması ile ilgili her türlü içeriği Emlaksat Blog’da bulabilirsiniz.
Ayrıca haftanın her günü 08503079363 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sitemiz üzerinden Whatsapp mesajı bırakabilir ya da bilgi@emlaksat.com adresimize e-posta gönderebilirsiniz. Dilerseniz de sitemizdeki iletişim formunu doldurmanız halinde, biz sizi arayabiliriz.