Sıfır Enerjili Bina Sistemi (nnZB) Nedir?
Dünya’da toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte biri binalarda tüketiliyor ve dünya atmosferine salınan toplam karbondioksitin %24 ’ü bu enerji tüketiminden kaynaklanıyor. Binalarda konfor sağlanması için ısıtma, soğutma, havalandırma ve aydınlatma gereksinimleri için büyük bir oranda enerji harcanmakta. Son yüzyılda enerji tüketimindeki bu artışın neden olduğu çevresel sorunlar ve ekonomik etkileri, enerjinin daha verimli kullanılmasına yönelik uygulamalar geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Giderek daha da ulaşılabilir bir hedef haline gelen sıfır enerjili bina sistemi, bir çok ülkenin kısa ve orta vade hedefleri arasında yer alıyor. Bu hedefler doğrultusunda geliştirilen ve yaygınlaşan enerji etkin yapı tipleri; yeşil bina, sıfır enerjili bina, pasif ev ve artı-enerji bina gibi uygulamalardır. Bina sektöründe enerji verimliliği ve emisyonların azaltılması konusunda Avrupa Birliğinin 2050 yılı hedefi %50 azaltmadır.
Ülkemiz sadece binalarda kullanmak için her yıl yaklaşık 15 milyar dolar enerji ithal etmekte. Yani sıfır enerjili bina sistemine geçiş, fosil yakıt tüketiminin düşürülmesi ve yenirlebilir enerji kaynaklarının tüketimi ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Peki ya bahsi geçen sıfır enerjili bina sistemi nedir, ne amaçlanır ve nasıl uygulanır?
Sıfır enerjili binalar için basit bir tanımla enerji açısından verimli binalar demek doğru olur. Bu sistem yıl boyunca en az tüketilen kadar enerjiyi yenilebilir enerji kaynağı kullanarak üreten binalar yapılmasını amaçlar. Yenilebilir enerji kaynağı olarak güneş, toprak ve rüzgar enerjisini kullanır.
Sıfır Enerjili Binalar Nasıl Yapılır?
- TS-825’e uygun bir ısı yalıtımı yapılır.
- Evsel tüketim, sıcak su güneş kollektörleriyle sağlanır.
- Kullanılan pencerelerde ısı ve güneş kontrol kaplamalı camlar bulunur.
- Binanın elektrik tüketimi güneş pilleri tarafından karşılanır.
- Binanın soğutma ve ısıtma ihtiyacı toprak kaynaklı bir ısı pompası ile sağlanır.
- Güney duvar FDM trombe şeklinde inşa edilir.
- Duvar ve tavan kaplama malzemesi FDM alçıpanlar kullanılır.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla, enerji ihtiyacını karşılarlar.
- Hibrid aydınlatma kullanılır.
Sıfır enerjili binalar, yalnızca belirli bir süre boyunca yenilenebilir kaynaklarla yerinde üretilebilecek kadar enerji tüketmek için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimini birleştirir.
Emlak sektöründe sürdürülebilirlik konusunda paylaştığımız diğer yazıları görmek için blogumuzu inceleyebilir, çevre duyarlılığı konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.