İpotek Nedir? İpotek Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bir alışveriş ilişkisi nedeni ile alacaklı olan bankalar veya kişiler, borçlarının ödenmesini garanti altına almak amacı ile bazı yöntemlere başvurmaktadır. İpotek kurma yöntemi bu yöntemler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Basit bir tanımla ipotek, borcunu ödemekle yükümlü şahsın borcunu ödememesi durumuna karşılık olarak sahip olduğu taşınmazların tapusunu alacaklı şahsa veya bankaya rehin bırakmasıdır. Borcun ödenmemesi durumunda alacaklı şahıs bu taşınmazı satılığa çıkarıp, borcunu tahsil etme hakkına sahiptir. Ödenmesi durumunda ise taşınmaz üzerinde ki ipotek kaldırılmaktadır. Mevcut bir borç için kullanılabileceği gibi yapılan iktisadi faaliyetler dolayısıyla ileride doğabilecek borçların teminatı olarak da tesis edilebilir. İpotek kurma işlemi yalnızca taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilebilir ve yalnızca tapu müdürlüklerinde yapılabilmektedir. İşlem noter huzurunda yapılmış olsa dahi, tapu müdürlüğünde gerçekleştirilmediği sürece yasal bir geçerliliği yoktur.
Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi bir senet düzenlenerek yapılan ipotek tesisi işlemi, kredi alan şahıs ve kredi veren kurum arasında düzenlenmiş olan kredi sözleşmesi gereğince tesis edilir. İpotek tesisi işleminin yapılabilmesi için, taşınmaz mal tapuda kayıtlı olmalıdır ve alacaklı kurum ile borcunu ödemekle yükümlü şahıs gerekli belgelerle tapu idaresine başvurmalıdır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılan ipotek tesis işlemi için taşınmaz malın ve alacak miktarının belirlenebilir olması gerekmektedir. Taşınmaz malın hisselere ayrılması söz konusu değildir ve üzerinde ihtiyadi tedbir, kamu haczi, konkordato ile verilen mehil, iflas ilanı ve aile yurdu tesisi belirtmeleri bulunan taşınmaz malda yapılamaz.
Tapu üzerine konulan ipotek, mevcut veya ileride mevcut olabilecek bir alacağa karşılık tapunun teminat olarak gösterilmesine denir.
Tapuya ipotek koymak için gerekli şartlar ve belgeler nelerdir?
İpoteğin kurulması için kredi veren kurum ile alan şahıs arasında geçen sözleşme resmi bir şekilde yapılır, alacaklı kurum ile taşınmaz sahibi arasında taşınmaz sahibinin malını belirli bir alacağın karşılığında teminat olarak gösterme taahhüdünü içeren bir ipotek akdi gösterilir. Resmi bir şekilde yapılmayan tescil geçersiz sayılmaktadır. Tarafların sözleşme üzerinde sonradan yaptığı değişiklikler de resmi şekle tabi tutulmaktadır. İlk aşamada yazılı bir dilekçe gerekmektedir. Bu dilekçede ipoteğin bedeli, süresi, derecesi, ipoteği oluşturacak kişinin kimlik bilgileri ve ipotek koyacak kişi tüzel ise unvanını içeren bilgiler yer almalıdır. İkinci aşamada bu işlem için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne birtakım belgelerle müracaat etmek gerekmektedir.
Bahsi geçen belgeler:
- İpoteğin yapılacağı taşınmaza ait tapu senedi.
- Alacaklı ve borçlunun fotoğraflı kimlikleri.
- Alacaklı ve borçluya ait son altı ayda çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğraf.
- İşlem vekil aracılığı ile gerçekleştiriliyorsa , temsili gösteren belge, temsilcinin kimliği ve bir adet vesikalık fotoğrafı.
- Taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda; ipotek tesis etmek için ticaret sicil memurluğundan alınmış yetki belgesi, imza sirküleri vergi levhası fotokopisi, kaşe ve yetkili kişilerin nüfus cüzdanları.
- Taşınmaza ait emlak beyan değerini gösteren belge.
- Kat mülkiyeti kurulmuş taşınmazlarda DASK poliçesi.
- İpotek yapılacak yer bir arsa değil de bir apartman veya bina ise Tapu Sicil müdürlükleri tarafından Zorunlu Deprem Sigortası’nın da getirilmesi talep edilir.
İpotek kaldırma işlemi nasıl yapılır, fek nedir, kaldırma ücreti ne kadardır?
İpoteğin kaldırılması için borçlu şahsın bütün borcunu ödemiş olması gerekmektedir. Borçlu şahsın borcunu ödemesi durumunda, banka şahsın konut kredisi kalmadığını ve borcunu ödediğini belirten resmi bir yazı hazırlar. Bu yazıya fek denir. İpoteğin kaldırılması için bu fek yazısının Tapu Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekir. Bu işlem gerçekleştikten sonra Tapu Genel Müdürlüğü bir inceleme başlatır. Yapılan inceleme sonunda herhangi bir sorun çıkmazsa ipotek kaldırma işlemleri başlatılır. Bu süreçte taşınmazı üzerinde ipotek bulunan şahsın istenen tüm evrakları teslim etmiş olması gerekmektedir. İpoteğin kaldırılma ücreti bankadan bankaya değişiklik gösterir.
Türkiye’nin ilk dijital gayrimenkul şirketi Emlaksat ile evinizi düşük hizmet bedeli ile hemen satabilirsiniz. Şimdi sizler de bu ayrıcalıktan faydalanmak için iletişim bilgilerini takip edebilirsiniz.
Uzman ekibimizin sizler için hazırladığı Emlaksat blog sizler için hem gerekli hem ilginç bilgileri bir arada toplamaya çalışan, eşsiz bir kaynaktır. Gayrimenkul alanında daha fazla bilgi için sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.